Ususret Salonu


Galerija Šira, 8. 4. – 11. 4. 2019. Izložbom “Ususret salonu”, otvorenom 8.4.2019. godine u Galeriji Šira, predstavili smo mlade umjetnike, studente Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te njihove recentne radove, postavljene u kontekst nedavno otvorenog 54. zagrebačkog salona: “Bez anestezije”.

“Prijedlog kustoske koncepcije 54. zagrebačkog salona polazi od nekoliko pretpostavki i interesa, koje pokušava okupiti u okviru izložbe koja se formira kao postojeći i prepoznatljiv zadani format salona, s namjerom da predstavi recentnu umjetničku produkciju i razmotri kontekste unutar kojih umjetnici djeluju. Razmatrajući pozadinu i perspektive Zagrebačkog salona kustoski prijedlog formira se kaleidoskopski, kao refleksija mnogostrukih perspektiva i pozicija” (“Bez anestezije”, Branka Benčić i Tevž Logar).

S istim ciljem kaleidoskopskog prikaza produkcije studenata, publici se predstavljaju radovi koji konceptualnim pristupom te na slojevit način nastoje pristupiti širokom rasponu tema; vizijama koje odražavaju osjećaj nespornosti i spokojne kontemplacije, u kombinaciji sa suptilnim detaljima neobičnih, ekscentričnih ili humorističnih elemenata. Istražujući potencijale “priča pojedinaca, njihove prošlosti i sadašnjosti”, radovi izravno odgovaraju na okolinu i kao polazište koriste svakodnevna umjetnička iskustva, otvarajući time mogućnost za kritičko promišljanje društva te za dijalog iz različitih umjetničkih i društvenih pozicija.

Izlažu: Lucija Žuti, Ivana Stećuk, Dorotea Braić, Valerija Djanješić, Valentina Butumović i Sarah Toscano.


LUCIJA ŽUTI

Lucija Žuti rođena je 1994. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2014. godine, gdje je četvrtu godinu preddiplomskog studija grafike završila s pohvalom cum laude, u klasi red.prof.art. Mirjane Vodopije. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija grafike, također pod mentorstvom red.prof.art. Mirjane Vodopije.

Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi  i radionica, te je izlagala na dvije samostalne izložbe i izvela jedan performans: „Štitovi predrasuda”, Lauba, Zagreb, 2017.;  „Podvlačimo crtu“, Galerija VN, Zagreb, 2018.; „Križni put umjetnika“, 2018.

Dobitnica je nekoliko nagrada: druga nagrada za plakat Festivala svjetske književnosti u Zagrebu 2017. godine; dobitnica 14. Erste stipendije 2018. godine; te Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad „Projekt Skica“ 2018. godine.


IVANA STEĆUK

Ivana Stećuk rođena je 1997. godine u Zagrebu, gdje je i maturirala na Grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2016. godine, gdje trenutno pohađa treću godinu preddiplomskog studija grafike u klasi red.prof.art. Mirjane Vodopije.

Sudjelovala je na petnaestak grupnih izložbi i projekata, od kojih se izdvajaju Akvareli na skeli, 2018.; grupna izložba „Art-kino Grič“ u Zagrebu, 2017.;  „19. Minijature“, Zagreb, 2016.; Plevnik Kronowska galerija, Celje, 2016.; „Primijenjena u Močvari #2“, Zagreb, 2015.


VALERIJA DJANJEŠIĆ

Valerija Djanješić rođena je 1996. godine u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Preddiplomski studij likovne kulture pri Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2014. godine. Trenutno je studentica druge godine diplomskog studija likovne kulture, s odabirom kiparstva kao glavnim umjetničkim predmetom.


DOROTEA BRAIĆ

Dorotea Braić rođena je 1996. godine u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo. Studentica je druge godine diplomskog studija likovne kulture pri Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, glavni umjetnički predmet slikarstvo, u klasi red.prof.art. Damira Sokića.


VALENTINA BUTUMOVIĆ

Valentina Butumović studentica je prve godine diplomskog studija na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Interesno područje njenog stvaralačkog rada su fenomeni na razmeđi vidljivog i nevidljivog, te procesi i metodologije koji koncepte čine opipljivima čime se isti pretvaraju u vidljivu materiju.


SARAH TOSCANO

Sarah Toscano rođena je 1997. godine u Besançonu u Francuskoj. Studentica je Visokog instituta likovnih umjetnosti (ISBA) u Besançonu u sklopu MA programa. Trenutno studira u okviru europskog programa mobilnosti studenata Erasmus+ na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije.

Sudjelovala je na izložbi studentskih radova u okviru 14. documente u Ateni 2017. godine, realiziranoj u suradnji s Rainer Oldendorfom. Godine 2018. sudjelovala je na ACT Basel Performance Festivalu u sklopu studentskog kolektiva Action Building.