Anita Miloš: “Atrofija prostora”


Galerija Šira, 18. 01. – 28. 01. 2019. 


 

Iz predgovora izložbe:

Rad se sastoji od serije digitalnih crteža na kojima su izometrijski prikazani svakodnevno korišteni proizvodi koji svojim međuodnosom kreiraju percepciju nekakvog mogućeg ili nemogućeg prostora, mjesta ili ne-mjesta.

Proizvodi poput pokretnih skala, liftova ili žičara ulijevaju društveno povjerenje u sigurnu, pouzdanu i prihvatljivu mobilnost društva unutar određenog prostora, ne promišljajući o manipulativnom usmjeravanju korisnika istih. Istovremeno, proizvodi poput sklopivog i multifunkcionalnog namještaja zasnivaju se na dostupnosti ‘po potrebi’, zbog čega njihov oblik omogućava minimalno zauzimanje prostora u trenutku nekorištenja. U skladu s tim, sličan pristup nalazimo i kod raznih proizvoda barijera čija se funkcija očituje u povremenoj potrebi za oblikovanjem prostora korištenja, prilagođenog određenoj situaciji.

Aksonometrijska projekcija, u ovom slučaju izometrija, definira međuodnos svih ovih proizvoda čime se kreiraju prostorni uzorci ili patterni koji istovremeno prikazuju i beskonačnost i ne-mjesnost, a nastoje indirektno sugerirati ideju sustavnog uspostavljanja reda i društvenog prilagođavanja unutar istih.

Rad nastoji otvoriti pitanje sustavno određenih okvira ponašanja, kretanja i reagiranja društva koji se temelje na samosvijesti, samokontroli i samokritičnosti, što rezultira oduzimanjem svrhovitosti unutar određenog vremena i prostora.

Anita Miloš


Anita Miloš rođena je 1991. godine u Sarajevu, BIH. Magistrirala je na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u klasi red. prof. Gorkog Žuvele. Samostalno je izlagala u sklopu projekta ‘Fast Forward – Utorkom u Galeriji’ u Galeriji Umjetnina u Splitu 2014. godine i u Galeriji 90-60-90 / Pogon Jedinstvo u Zagrebu 2018. godine. Sudjelovala je na više skupnih izložbi (38. Splitski Salon, Erste fragmenti 13, „Arhitektura u suvremenoj umjetnosti“, Galerija umjetnina u Splitu, 34. Salon mladih, itd.). Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Radi kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.


Digitalni deplijan


Pratite nas i na facebook stranici Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/