Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda


Galerija Šira, 27. 02. – 05. 03. 2020.


Povodom obilježavanja 75. Obljetnice Pobjede, Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Ambasada Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, predstavništvo Rossotrudničestva u Republici Hrvatskoj i Zaklada Aleksandra Pečerskog, uz sudjelovanje Euroazijskog židovskog kongresa, predstavili su izložbu „Nacistička okupacija u grafičkim radovima Meera Akselroda“, koja se održala u periodu od 27. veljače do 05. ožujka 2020. godine u Galeriji Šira.

Na izložbi je hrvatskoj publici po prvi put predstavljeno tridesetak slika i grafičkih djela iz ciklusa poznatog sovjetskog umjetnika Meera Akselroda „Njemačka okupacija“.

Većina djela nastala je 1942. – 1943. u Alma Ati, gdje je umjetnik radio na scenografiji za film Sergeja Eisensteina „Ivan Grozni“. Užasi rata i holokausta, te razgovori s izbjeglicama iz Poljske i Bjelorusije duboko su ga potresli. Ta serija, zbog koje su Akselroda nazvali „Goyom 20. stoljeća“, nije samo djelo visoke umjetnosti, već i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu. Sve donedavno čak ni stručnjaci nisu bili upoznati s postojanjem ciklusa: radovi su bili pohranjeni u arhivu obitelji umjetnika i nisu bili prikazivani.

Otvorenje izložbe upriličeno je 27. veljače uz sudjelovanje dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, izv.prof.art. Tomislava Buntaka; predsjednika Zaklade Aleksandra Pečerskog, Iliju Vasiljeva; unuka Meera Akselroda, umjetnika Mikhaila Yakhilevicha (Izrael); Veleposlanika Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj NJ.E.dr. Anvara Azimova i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Kao glazbeni poklon za goste upriličene su skladbe u izvedbi solistice Kazališta Boljšoj Ekaterine Ivanenko (viola) i profesorice Muzičke akademija Sveučilišta u Zagrebu, Julije Gubaidulina (klavir).

Pratite nas i na facebook stranici Galerije Šira :

https://www.facebook.com/GalerijaShira/