Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Jurica Pušenjak

Slikarski odsjek ALU, mentor: red.prof.art. Zoltan Novak.

Lorena Almaši

Grafički odsjek ALU, mentor: red.prof.dr.art. Robert Šimrak.

Lucija Oroz

Odsjek za animirani film i nove medije ALU, mentor: red.prof.art. Darko Kreč.

Luka Krešimir Stipić

Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina, mentorica: red. prof .mr .art. Zvjezdana Jembrih.

Mia Matijević

Nastavnički odsjek ALU, mentor: izv. prof. art. Tomislav Buntak.

Petar Koši

Kiparski odsjek ALU, mentor: red. prof. art. Petar Barišić.

Robert Fenrich

Grafički odsjek ALU, mentor: red.prof.art. Svjetlan Junaković.

Sanja Bistričić

Odsjek za animirani film i nove medije ALU, mentorica: red. prof.art. Ana Hušman.

Valerija Djanješić

Nastavnički odsjek ALU, mentorica izv. prof .art. Vlasta Žanić

QR Code

Trajanje

10 stu 2020 - 10 pro 2020
Događaj je završio!

35. Salon mladih

VENIENTES

U galeriji Šira, u razdoblju od 10.-20.11.2020. godine imali smo čast ugostiti izložbu “Venientes” koja se ove godine održava u sklopu programa 35. Salona mladih. Također, ove godine projekt “Venientesa” obilježava  desetu godišnjicu postojanja, s obzirom da ga je 2012. osnovao pokojni profesor Slavomir Drinković. U tom smislu, ovogodišnja izložba predstavlja i hommage svom utemeljitelju.

PREDGOVOR

Venientes – ‘oni koji dolaze’ – naziv je izložbe diplomanata Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koju u obljetničkom sazivu desete godišnjice predstavljamo u galeriji Šira, a u sklopu ovogodišnjeg 35. Salona mladih.  Riječ je o izložbi koju je osmislio pokojni profesor i dekan, red. prof. art. Slavomir Drinković i na kojoj su redovito izlagali studenti diplomskih studija svih šest odsjeka akademije. U desetgodišnjem razdoblju izložba je gostovala u više izlagačkih prostora (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Galerija Marisall, Galerija Šira, HDLU u sklopu Salona mladih). Svake je godine na izložbi sudjelovalo preko trideset autora, što do danas zbirno broji preko tri stotine izlagača. No, tko su zapravo venientes? Odakle ‘oni’ dolaze i kamo idu?

Ovogodišnji diplomanti, kao uostalom i drugi prije njih, pojedinci su koji su odlučili svoj stvaralački put započeti na instituciji kojoj je za cilj pružiti znanja, vještine i iskustva bitna za oblikovanje cjelovite autorske samosvjesti. Zbirna zamjenica “oni” zakriva njihove nesvodive osobnosti, pa je zato primjerenije govoriti o “njoj” ili “njemu”. No, što to njegova odnosno njezina stvaralačka osobnost jest? Ona je, prije svega, polog izvornog dara koji valja oploditi i usmjeriti odgovornošću vlastita talenta. Prema Mladenu Pejakoviću, “talent je sposobnost da se rodimo u izvjesnome jeziku i da ga pretvorimo u vlastito biće, u svoj osobni govor.” Spram vizualnog jezika koji nudi formativni okvir, talent je individualni govor kojim pojedinac svjedoči razinu usvojene likovne pismenosti. Kao što u društvenoj zbilji postoje različiti jezici, tako i vizualni jezik posjeduje svoja narječja i idiome, svoje materinsko ishodište i višejezično uviralište. Oni prethode pojedincu, koji svoju osobnost potvrđuje maštovito rabeći povijesne i izražajne oblike, ponekad uspijevajući nadograditi ih novim riječima, odnosno inventivno preoblikujući postojeću sintaksu u novi poredak oblika. Stoga, mnogi su “izmi”, stilske konfiguracije i individualni uzori koje venientes koriste kao platformu za osobna istraživanja. Sretna sveza kreativno preoblikovanog i izvorno ostvarenog iskazuje se kao organska tvorevina. Ona svjedoči o obaviještenosti, o sposobnosti invencije, o maštovitosti i stvaralačkoj inteligenciji; u ponekim slučajevima svjedoči o autorskoj izvornosti koja se očituje kao visoki doseg, nagovješćujući plodno i uspješno djelo. Među njima su i oni koji su već zakoračili na likovnu scenu, stekavši nepodijeljenu naklonost struke.

Nećemo imenom navesti izlagače, niti pobliže prikazati pojedinačne radove, njihove međusobne sveze i razlike, morfološke i semantičke im karakteristike. Zadovoljit ćemo se time da ukažemo na njihovo bitno, zajedničko obilježje. Unatoč njihovoj individualnoj opredijeljenosti, ili upravo zbog nje, moguće je raspoznati biljeg koji im je zbirna, zajednička značajka. Riječ je o prevlasti sklonosti ili pak htijenja za istančanu profiliranost vlastita izričaja, tehničku i oblikovnu dorađenost odabrana idioma, omeđenost interesa na izdvojene predloške koji su istovremeno interpretirani sluhom za raznolikost oblikovnih invarijanti i izričajnih nijansi. U ‘nadolazećih’ ne nailazimo na kolebljivu potragu, već na uvjerenje u vjerodostojnost pronađenog. Njihova raznorodna djela možemo podvesti pod nazivnik rodne heterogenosti. Riječ je o jasnoj i nedvosmislenoj opredijeljenosti za vlastitu izbornu odluku, odluku koja ne upućuje na odabir unutar polariteta ‘manjina’ i ‘većine’, već na pluralitet jednakopravnih, osobnih izbornih pristanaka.

Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada. Preuzmite brošuru ovdje.

Ovaj događaj je završio.

Tags: