A4: Mihaela Frančić i Blaženka Miše / Sneak peek

Organizator

Blaženka Miše

Autori

Galerija Šira
Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Mihael Frančić
QR Code

Trajanje

15 velj 2023 - 01 ožu 2023
Događaj je završio!

A4: Mihael Frančić i Blaženka Miše / Ennui

A4 5. izdanje donosi Izložbu autora Mihaela Frančića i Blaženke Miše pod nazivom „Ennui“.

Dragi svi,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje 5. izdanja projekta “A4”, samostalne izložbe “Ennui” Mihaela Frančića i kustosice Blaženke Miše, ostvarene u sklopu višegodišnje suradnje s Galerijom umjetnina u Splitu, u srijedu 15.02.2023. u 19 h, u galeriji Šira.

O PROJEKTU “A4 “

“A4” je nacionalni program koji povezuje studente likovnih akademija i povijesti umjetnosti, koncipiran u suradnji sa dosadašnjim sudionicima programa Fast Forward / Utorkom u Galeriji (Galeriji umjetnina u Splitu). Po javnom natječaju na nacionalnoj razini koji uključuje studente Sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, već 5. godinu zaredom izabiru se parovi umjetnika i povjesničara umjetnosti u svrhu organizacije izložbe koje predstavlja studente izabranih Ssveučilišta.

Program “A4” potiče suradnju budućih umjetnika i kustosa te svojim modelom odražava kontekst njihovog budućeg profesionalnog života, međuovisnosti i suradnje. Ambicija programa je i da u okvirima svog djelokruga poveže uključena Sveučilišta, a sudionicima se ostavlja na izbor žele li surađivati sa polaznicima svog ili nekog drugog sveučilišta.

IZ PREDGOVORA IZLOŽBE

“Dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui. Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa.
Umjetnik Mihael Frančić stvara ciklus od osam psiholoških autoportreta donoseći njima svoje unutarnje stanje koje se odražava u depresiji, letargiji, anksioznosti te traumama. Iskustvene traume doživljene putem verbalnog i fizičkog nasilja pretočile su se u želju za izbjegavanjem nepotrebna isticanja pred masama. Ovoga puta umjetnik svjesno izlaže sebe na platnu. Podloga za rad su fotografije umjetnikova tijela i okoliša snimljene mobilnim uređajem iz različitih perspektiva. “

Blaženka Miše

O AUTORIMA IZLOŽBE

Mihael Frančić rođen je 1998. godine u Splitu. Završio je Školu likovnih umjetnosti u Splitu 2017. godine, smjer slikarski dizajner. Apsolvent je diplomskog studija Odsjeka za slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi red. prof. art. (T) Viktora Popovića i doc. art. Neli Ružić. Realizirao je četiri samostalne i sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade Galerije umjetnina A4 (G. izdanje) za 2022. godinu s kolegicom Blaženkom Miše.

Blaženka Miše rođena je 1999. godine u Splitu. Završila je Srednju školu Ivana Lucića u Trogiru 2018. godine, gimnazijski smjer. Studentica je druge godine diplomskog studija na Odsjeku za pedagogiju i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu. Surađivala je na više studentskih izložbenih projekata. Dobitnica je Nagrade Galerije umjetnina A4 (5. izdanje) za 2022. godinu s kolegom Mihaelom Frančićem.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

A4: Mihaela Frančić i Blaženka Miše / Sneak peek

Ovaj događaj je završio.

Tags: