Agata Lučić: “Ogledalo bez mana”
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Agata Lučić
QR Code

Trajanje

22 lis 2020 - 05 stu 2020
Događaj je završio!

Agata Lučić / Ogledalo bez mana

U galeriji Šira u razdoblju od 22.listopada do 05. studenog imali smo čast predstaviti samostalnu izložbu diplomantice grafičkog odsjeka ALU Agate Lučić pod nazivom “Ogledalo bez mana”.

PREDGOVOR

Rijetke su žene koje filmske glumice ili modele iz časopisa elegantnih dugih nogu, bujne kose i glatkih besprijekornih lica poistovjećuju s prizorom koji vide u ogledalu. Ni mlada umjetnica Agata Lučić nije jedna od njih, ali njeni radovi nastaju upravo kao reakcija i kritika na medijsku zasićenost idealnih prikaza ženskog tijela i posvemašnji utjecaj paralelnog, umjetnog svijeta na onaj življeni. U knjizi ilustracija i seriji grafika u tehnici sitotiska autorica predstavlja svakodnevne tekstualne i vizualne bilješke, zapravo kreativne i humoristične asocijacije na sajam taštine omogućen suvremenom industrijom ljepote i virtualnim socijalnim platformama. Svakodnevno, gotovo opsesivno bilježenje vlastitog izgleda u mediju fotografije koje prakticira većina korisnika društvenih mreža, umjetnica zamjenjuje skiciranjem, bilježenjem ekspresija lica kroz različita raspoloženja i situacije. Crteži nastaju u formatu koji podsjeća na Instagram, ali kao potpuna suprotnost obrađenim fotografijama idealiziranih života mladih influencera. Sliku o sebi čini skup vlastitih iskustava, kulturno okruženje i razina povodljivosti prema ponuđenim vizijama tijela koje često stoje u službi iskrivljene stvarnosti i negacije prirodne ljepote. Radovima poput grafike Ja, kaktus ili naslovnicom fiktivnog časopisa Naturelle, autorica jasnim, direktnim i simplificiranim pristupom odabranoj temi dopire do promatrača na nježan i humorističan način. Upotrebom ekspresivnih, živih boja u radovima u kojima su glavne zvijezde žene s bubuljicama, malim grudima i dlakavim nogama, umjetnica odvlači publiku daleko od srama, skrivanja i nelagode povezane s nepoželjnim aspektima ženske tjelesnosti. Šarolikim prikazima ljepšeg spola Agata Lučić razigrano preispituje, ismijava i negira suvremene ideale ljepote postavljajući pritom nevidljivu membranu prema vanjskim projekcijama poželjnog ženskog tijela.

Sara Mikelić

ŽIVOTOPIS

Agata Lučić rođena je 1995. godine. Djetinjstvo je provela u Delnicama. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu 2014. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti te preddiplomski studij završava pohvalom Summa Cum Laude. Ljetni semestar 2018. provela je na Royal Academy of Fine Arts u Antwerpenu u sklopu ERASMUS programa. Diplomirala je na odsjeku Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Svjetlana Junakovića 2020. godine. Sudjelovala je na raznim projektima (Horizont slobodeEstetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja, Vizkulturino Plakatiranje i dr.), rezidencijama i radionicama (CreArt AIR Aveiro, Portugal). Izlagala je na izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu od kojih izdvajamo dvije samostalne izložbe Cirque Ceramic u Kiosku, program Galerije SC, Zagreb, 2020. i Mini Market u sklopu CreArt rezidencije u Museu de Aveiro/Santa Joana, Aveiro, Portugal, 2019. U izdanju Malih zvona 2020. ilustrirala je slikovnicu Tri putnika u zemlju Nut autorice Dorte Jagić, a stripovi i ilustracije objavljeni su joj i u drugim publikacijama (Komikaze, Skica, Škola hodanja, Večernji list).

Fotografije s otvorenja izložbe možete pogledati na facebook stranici galerije Šira.

Deplijan izložbe: digitalni deplijan izložba Agata Lučić

Ovaj događaj je završio.

Tags: