Izložba uskoro
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

06 - 20 tra 2021

Time

09:00 - 20:00

Akademija umetnosti Beograd / “Voyage, voyage”

„Voyage, voyage“ izložba grupe mladih umetnika, izuzetnih diplomaca Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, koji su još na ranim godinama akademije vrlo posvećeno preplitali teorijsko i umetničko u svojim radovima.

Prof. Jelena Todorović govora o autorima:

“Takođe, kao Prodekan za me]unarodnu saradnju FLU bila sam u prilici da pratim njihov rad u me]unarodnim umetničkim projektima (npr.AFAD Bratislava) gde su pokazali izuzetnu studioznost, zrelost ali i prilagodljivost radu u me]unarodnom timu. Krajem ove akademske godine, ovo troje sjajnih umetnika je organizovalo zajednički projekat i izložbu na FLU “Hodanje po mesečini” koji je predstavio još nekoliko vrsnih kolega iz iste generacije i privkao dosta pažnje javnosti.

Svo troje umetnika, Una Knežević, Milica Popović i Aleksandar Rakezić su osmislili svoje radove kao jedan komplementarni preplet različtih umetničkih odgovora na temu putovanja. Sagledavanje putovanja ka dvostrukog procesa, spoljašnjeg fizičkog, ali i duhovnog unutrašnjeg je zajednička nit svih radovima. Temeljeni na velikim romantičarskim uemtnicima “wanderlusta” (poput Caspera Davida Friedricha ili Ferdinanda Willumsena), njihovi radovi u sličnim smernicama, kroz tri različite poetike razmatraju značaj putovanja kao procesa u kome odredište nije suštinsko, već je mnogo bitnije da na njega stignete izmenjeni, kao neko posve drugačiji.”

 • 00

  dan.

 • 00

  sat.

 • 00

  min.

 • 00

  sek.