ALU-SOC / Umjetnost protiv straha
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

01 - 03 ožu 2021
Događaj je završio!

ALU-SOC / Umjetnost protiv straha

Studentski pilot projekt ‘Umjetnost protiv straha’ temelji se na studentskoj inicijativi koja je nastala između članova Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. U projektu „Umjetnost protiv straha“ sudjeluju brojne sastavnice zagrebačkog Sveučilišta među kojima su: Akademija likovnih umjetnosti, Tekstilno – tehnološki fakultet, Stomatološki fakultet, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu i mnogi drugi. Cilj prve izložbe je izrađenim studentskim radovima pomoći nastradalim osobama u potresu kod Petrinje. Tema koju izložba propituje i predstavlja je psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca u Hrvatskoj, novo „normalno“ i pojmovi poput socijalne distance, život pod maskama, protresenost čovjeka i samog tla koje stvaraju tjeskobu i zabrinutost. Tijekom osmišljavanja i stvaranja projekta, želju za sudjelovanjem izrazile su i studentske udruge koje sudjeluju i doprinose kao ljubitelji umjetnosti. Sinergija velikog broja studenata zagrebačkog Sveučilišta pokazuje kako se umjetnost ne stvara sama od sebe nego ujedinjenjem svih. Upravo ovakav pristup oplemenjuje izložbu „Umjetnost za potrebite“, kojoj je glavna svrha zajedničko stvaranje. Ono što je važno naglasiti je da izložba sadrži djela interdisciplinarnog karaktera koja objedinjuju zajedništvo stvaranja i sudjelovanja svih sastavnica.

Vjerujemo da ovakva suradnja između fakulteta, ne samo umjetničkog područja, nego i mnogih drugih može doprinijeti daljnjem napretku zagrebačkog Sveučilišta u cilju prepoznatljivosti, razumljivosti i solidarnosti. Humanistički, društveni, tehnički, prirodoslovni, biomedicinski i biotehnički fakulteti uvelike su pomogli projektu kako bi se pokazala interdisciplinarnost svih studija zajedno. Temelj ovog projekta su razvijena komunikacija i razvoj studenata, te da se kao poticaj, pokrenu i mnogi drugi interdisciplinarni projekti između područja Sveučilišta. Suradnja, na kraju, ne samo da pomaže osobama koje su nastradale u potresu, nego potiče i ljudski senzibilitet za pomoć. Na ovaj način studenti vide koliko zajednički rad humanitarnog karaktera može ostaviti dobar osjećaj u stvaranju dijela koja su namijenjena višoj svrsi.

Krajnji cilj projekta „Umjetnost protiv straha“ je pokazati kako se kreativnim razmišljanjem i rješenjem postižu veliki rezultati, te prodajom radova po simboličkim cijenama zapravo pokazati koliko i mi kao umjetnici možemo doprinijeti društvu u potrebi. Umjetnost u ovom slučaju nije samo zbog umjetnosti (larpurlartizam, od francuskog l`art pour l´art), nego zbog potrebitih i svih onih koji su aktivni sudionici društva. Ovakva vrsta projekta može biti dobar početak prema nečemu boljem, kako za studente i zajednicu, tako i za zagrebačko Sveučilište i sam Grad Zagreb.

Zapravo, ova veza između umjetnosti i socijalnog rada nije u međunarodnim okvirima nepoznata budući da se posljednjih godina ova područja povezuju kroz brojne projekte pa i teorijske pristupe o čemu svjedoči sve veća količina literature kojom se ova veza kontinuirano jača. Pored tradicionalnih metoda i tehnika kojima su se socijalni rad i druge socijalne djelatnosti koristile u sprječavanju ili ublažavanju negativnih posljedica socijalnih rizika i problema različitih društvenih skupina umjetnost se pokazuje kao moćan alat u radu sa svim vrstama potencijalnih ili aktualnih korisnika usluga, a dakako i za širu afirmaciju socijalnih tema u društvu. Potencijali suradnje ova dva područja ogromni su i daljnji je razvoj ovisan samo o naporima koji će unutar socijalnog rada i likovnih umjetnosti biti uloženi u razvoj zajedničkih programa i projekata. Suradnja u okviru ALU-SOC mini projekta u tome predstavlja solidan temelj neke buduće šire integracije ovih područja. (…)


Digitalni deplijan: ALU-SOC / Umjetnost protiv straha

Ovaj događaj je završio.

Tags: