ALU-SOC snaga likovnih umjetnosti u socijalnom radu
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

01 - 03 ožu 2021

ALU-SOC / Snaga likovnih umjetnosti u socijalnom radu

Proteklih nekoliko godina razvila se za sada još uvijek neformalizirana, ali veoma perspektivna suradnja između dvije visokoškolske institucije, Akademije likovnih umjetnosti i Studijskog centra socijalnog rada, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Početna ideja ove suradnje bila je u pokušaju da se eksperimentira u pronalaženju veza između socijalnih pitanja i izazova kojima se bavi socijalni rad s jedne strane te s druge strane likovnih umjetničkih izražaja kao moćnog sredstva koje je u stanju otvoriti skrivene resurse kod ljudi, osobito onih koji smatraju kako su na rubu svojih mogućnosti ili već daleko ispod njega.

Zapravo, ova veza između umjetnosti i socijalnog rada nije u međunarodnim okvirima nepoznata budući da se posljednjih godina ova područja povezuju kroz brojne projekte pa i teorijske pristupe o čemu svjedoči sve veća količina literature kojom se ova veza kontinuirano jača. Pored tradicionalnih metoda i tehnika kojima su se socijalni rad i druge socijalne djelatnosti koristile u sprječavanju ili ublažavanju negativnih posljedica socijalnih rizika i problema različitih društvenih skupina umjetnost se pokazuje kao moćan alat u radu sa svim vrstama potencijalnih ili aktualnih korisnika usluga, a dakako i za širu afirmaciju socijalnih tema u društvu. Potencijali suradnje ova dva područja ogromni su i daljnji je razvoj ovisan samo o naporima koji će unutar socijalnog rada i likovnih umjetnosti biti uloženi u razvoj zajedničkih programa i projekata. Suradnja u okviru ALU-SOC mini projekta u tome predstavlja solidan temelj neke buduće šire integracije ovih područja. (…)

 • 00

  dan.

 • 00

  sat.

 • 00

  min.

 • 00

  sek.