Ana Jagić: Konstante
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Ana Jagić
QR Code

Trajanje

03 - 13 stu 2016
Događaj je završio!

Ana Jagić: Konstante

Intermedijalna instalacija “Konstante” je umjetnički rad koji pokušava otkriti na koji se način osoba mijenja, kako ostaje ista, te kako dokazati da je određena osoba uvijek ta ista osoba, ma koliko se promijenila kroz život.
Traganje za konstantama počinje od mojih klasičnih dnevnika u kojima su zapisani svakodnevni događaji i misli. Klasični dnevnik vodim od 15.6.2001. godine do danas te do sada postoje 23 takva dnevnika. Oni nastaju zbog potrebe za bilježenjem sjećanja i novim sagledavanjem prošlih događaja, ali i zbog užitka zapisivanja.
Konstante su sastavljene od tri glavna načina izražavanja, a to su vizualni mediji, tekstualni mediji te neposredno interaktivni mediji, tj. igra. Vizualni i tekstualni mediji su proizašli iz potrebe za pisanjem i crtanjem, a interaktivni mediji su proizašli iz potrebe za igrom koja je prisutna kod svih ljudi, a i drugih živih bića. Kroz 20 poglavlja Konstanti provlače se: ljubav, patetika, humor, ironija, sarkazam, cinizam, ugođaj i potreba za pronalaskom sebe. Ovo je rad u nastajanju, on ostaje nedovršen jer se konstante nastavljaju dokle god osoba postoji, a možda se i nakon smrti transformiraju u neke meni trenutačno nepoznate oblike.
Koliko god Konstante bile osobne, njihova ideja je univerzalna, one žele težiti drugim ljudima i osobnostima. One pozivaju gledatelja da se zapita koja je njegova konstanta te da aktivno sudjeluje u igri povezivanja i otkrivanja sličnosti, različitosti i ponavljanja kroz život.
Osobu se može pokušati svesti na pojmove, ali osoba nisu pojmovi.
Osoba je beskrajan izvor i kombinacije komponenta. Osoba se kroz godine mijenja i poprima dijelove drugih osobnosti, ali određena osoba je zapravo uvijek ta određena osoba. Ovo umjetničko istraživanje sam zapravo započela zbog svoje fascinacije kontradikcijom kojom je istkan čovjek i univerzum. Kontradikcija jer se čovjek stalno mijenja, ali je zapravo u srži uvijek isti.
Čovjek je konstantna promjena, čovjek je promjena oko konstante.

ŽIVOTOPIS

Ana Jagić rođena 24. srpnja 1991. u Zadru, Republika Hrvatska. 2010. završava Klasičnu gimnaziju Ivana Pavla II. u Zadru te iste godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (klasa red. prof. art.Nevenke Arbanas). Zimski semestar akad. god. 2012./2013. provodi na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti u Antwerpenu, Belgiji (Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen) u sklopu Erasmus razmjene studenata. Diplomirala 9. veljače 2016. godine pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Tanje Dabo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je na raznim domaćim i međunarodnim skupnim izložbama, radionicama i kolonijama; Drvorezi, Iž, 2012.; Krokiji balerina, Klovićevi Dvori, 2012.; International Biennale for Miniature Graphics, Bibliotheca Alexandrina, Egipat, 2013.; Peto 24-satno crtane stripa na Akademiji likovnih umjetnosti, Jabukovac, u Zagrebu, 2014.; skupna izložba studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Akt-fakt, Galurija, 2015.; An Exhibition of Mail Art, South Gallery, Greenfield Community Collage, MA, SAD, 2016.; Godišnja izložba članova HDLU-a, Galerija Prsten i Galerija PM, Zagreb, 2016.; Izložba radova sudionika na 3. Likovnoj koloniji Krešimir Ledić, Galerija kraljice Katarine Kosača, Mostar, 2016.

Kontakt: ajagic@gmail.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: