Ana Mušćet: Nasljeđe / tumačenje vlastite povijesti
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Ana Mušćet
QR Code

Trajanje

20 pro 2016 - 08 sij 2017
Događaj je završio!

Ana Mušćet: Nasljeđe / tumačenje vlastite povijesti

Razgovor zabilježen 27. svibnja ove godine čini okosnicu izložbe, nastale kao traženje odgovora na pitanje o vlastitoj povijesti, unutar granica sadašnjosti i mogućnosti percepcije sebe nekad i danas, ali i svih drugih sudionika jedne životne priče. Na unaprijed pripremljena, naoko banalna pitanja, Slavomir Drinković odgovara po vlastitom nahođenju, na ovaj način pripovijedajući svoju povijest umjetničkog djelovanja i življenja, a uslijed izložbe “Ješonska”, na kojoj će dva mjeseca kasnije pokazati izbor radova nastalih od 1974. do danas.
Pitanje nasljednika ujedno je i pitanje onoga koji upravo stvara nova buduća dobra te je nemoguće ustvrditi granicu eventualne jednoznačne uloge čovjeka u vremenu, a što se javlja suvremenim disbalansom. O svim promjenama i činjenicama progovara i Drinković, komentirajući svoj put i rad te iste vrijednosti nadopunjuje slikom današnjeg vremena. Rad je zamišljen kao razgovor, u kojem mlađi umjetnik postavlja pitanja starijem, kako bi pokušao, u neizvjesnosti danog trenutka, odgovoriti na pitanje – kako se formiraju sadašnjost i budućnost, s obzirom na postojeću prošlost? Gdje se nalaze izvori i tko iz tih duplji progovara?
Izloživši se i razmišljajući o napravljenom, kroz vizuru svojih početaka na otoku Hvaru, na svome vječnom utočištu, Drinković odgovor pronalazi upravo u roditeljima i precima. Na ovome tragu, u odrazu 80-ih i 90-ih, u „rasječenom“, „rasparanom“ granitu, odraz pronalazi mlađi umjetnik, u pokušaju da pronađe svoj izlaz, uzlet iz osobne prošlosti, a koja ga toliko okupira. Stješnjeni, zbijeni ožiljci u čvrstom, stamenom materijalu tumače se kao niz globalnih zbivanja i sukoba, zaslužnih za formiranje cijele jedne mlađe generacije nikad uzletjelih golubica, nastalih na činjenici da je prošlost vječna sadašnjost u kojoj se i sa kojom se mora živjeti. Razgovor, iz kojega je nastao film, zabilježen je na prvoj planiranoj lokaciji snimanja, u Bilogori, na Svijetlim prugama, u sklopu radionice javnih skulptura u drvu, a koju je dugi niz godina organizirao i vodio prof. Drinković.
Preostala mjesta također su dio rada i prezentirana su na izložbi.
Riječima autorice

ŽIVOTOPIS

Ana Mušćet magistrirala je kiparstvo u klasi prof. Slavomira Drinkovića s pohvalom Summa Cum Laude 2016. godine. Godine 2010. magistrirala je pri odsjeku za kroatistiku i rusistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je nekoliko stipendija za izvrsnost, finalistica Essl Art Award nagrade za 2015. godinu, dobitnica Posebne rektorove nagrade te dvije Dekanove nagrade za uspješnost u radu. Jedna je od autorica projekta Adventski kalendar. Za rad “Na promjenu zraka” nagrađena je Nagradom za slobodu, na VII. po redu Passion for Freedom festivalu u Londonu, od strane stručnog žirija, predvođenog američkim umjetnikom Geryjem Hillom. Radi iste nagrade Sveučilište je dodijelilo Posebno priznanje za ostvarenje od međunarodne važnosti. Istoimena izložba nagrađena je ove godine Rektorovom nagradom za umjetnički rad, a HRT je o njoj prethodno snimio emisiju Trikulturu. 2016. dobitnica je stipendije nizozemskog Woman Education Funda te Grand Prixa na 25. slavonskom biennalu.

Kontakt: muscet3@gmail.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: