QR Code

Trajanje

03 - 15 lip 2024
Događaj je završio!

Animafest Zagreb

Međunarodna skupna izložba

„Početna ideja bila je napraviti nešto jako simpatično, smiješno i zabavno. No, brzo smo stigli do crnog humora, priča o kreativnim blokadama, analizama snova i društvu u kojem živimo.

Zato smo izložbu odlučili nazvati “(Ni)je nam smešno”. Još jedna ideja za naslov je bila “Koja je svrha umjetničkog fakulteta danas?” a postavilo se i pitanje trebaju li radovi biti izloženi u galeriji ili je možda učinkovitije napraviti nešto jako glupo i imati milijunske preglede na mrežama.

Ovom izložbom, osim studentskih radova, nizom animacija, crteža, skica i intervjua, koji su nastali kroz dijalog studenata i profesora, želi se prikazati stanje u umjetničkom obrazovanju danas, s kojim se svakodnevno suočavamo balansirajući između digitalnog i analognog, umjetničkog i komercijalnog, “prirodne” i umjetne inteligencije, tradicionalnih sustava znanja i društvenih mreža.

I naravno, prikazati komične zaplete temeljene na generacijskom jazu između studenata i profesora.

Osim toga, na izložbi će biti predstavljen i  jedan interaktivan zajednički rad, veliki crtež nas i svih vas koji dođete u galeriju i odlučite s nama podijeliti svoje iskustvo umjetničkog obrazovanja.  Komplicirane i teške teme najbolje je ispričati na najsmješniji mogući način.

Ana Nedeljković i Nikola Majdak, jr.

Biografije profesora / mentora

Ana Nedeljković

Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti Sveučilišta umjetnosti u Beogradu. Na istom je fakultetu doktorirala 2012. godine.  Bavi se crtanjem, instalacijom, animiranim filmom i edukacijom u području suvremene umjetnosti.

Nikola Majdak

Diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, odsjek kamera. Posljednjih 25 godina radi kao snimatelj, animator, redatelj i predavač.  Snimio je preko 50 dokumentarnih i kratkih filmova, desetke glazbenih spotova i animiranih filmova.

Njihov prvi film “Rabbitland” (2013.) nagrađen je Kristalnim medvjedom na Berlinaleu. Također, ovaj film je dobio mnoge druge nagrade i prikazan je na preko stotinu festivala diljem svijeta. Njihov drugi film “Untraveled” također je prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale, Annecy i Sundance, kvalificirao se za Oscara i nominiran za nagradu Annie u Los Angelesu.  Njihov novi animirani film “O novcu i sreći” premijerno je prikazan na Locarno Film Festivalu 2022. godine, a od tada je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta. Trenutno rade na razvoju projekta za svoj prvi dugometražni animirani film “New Rabbitland”. Autori su i voditelji brojnih edukativnih projekata i radionica animiranog filma.

Zaposleni su kao profesori na Fakultetu digitalnih umjetnosti (Sveučilište Metropolitan) u Beogradu, gdje predaju nekoliko predmeta iz područja animacije.

Na Fakultetu za digitalnu umjetnost Sveučilišta Metropolitan animirani film nije glavni fokus studenata, no unutar smjerova Grafički dizajn i Dizajn interaktivnih medija kroz brojne kolegije studenti se upoznaju s 2D animacijom, 3D animacijom, stop motion animacijom i izradom video igara.

Na izložbi sudjeluju:

profesori/mentori: Ana Nedeljković i Nikola Majdak, jr.

studenti:  Sanja Antić Maša Milosavljević Ivan Lavrenčić Anđela Krstić  Lara Žigić  Sava Moravčević (U sklopu zajedničkih radova bit će prikazani i dijelovi radova drugih studenata)

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 15.6. 2024.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

DEPLIJAN IZLOŽBE (Poveznica na PDF)

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira:

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira

Ovaj događaj je završio.