Anita Miloš: “Atrofija prostora”
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Anita Miloš
QR Code

Trajanje

18 - 28 sij 2019
Događaj je završio!

Anita Miloš / Atrofija prostora

IZ PREDGOVORA IZLOŽBE

Rad se sastoji od serije digitalnih crteža na kojima su izometrijski prikazani svakodnevno korišteni proizvodi koji svojim međuodnosom kreiraju percepciju nekakvog mogućeg ili nemogućeg prostora, mjesta ili ne-mjesta.

Proizvodi poput pokretnih skala, liftova ili žičara ulijevaju društveno povjerenje u sigurnu, pouzdanu i prihvatljivu mobilnost društva unutar određenog prostora, ne promišljajući o manipulativnom usmjeravanju korisnika istih. Istovremeno, proizvodi poput sklopivog i multifunkcionalnog namještaja zasnivaju se na dostupnosti ‘po potrebi’, zbog čega njihov oblik omogućava minimalno zauzimanje prostora u trenutku nekorištenja. U skladu s tim, sličan pristup nalazimo i kod raznih proizvoda barijera čija se funkcija očituje u povremenoj potrebi za oblikovanjem prostora korištenja, prilagođenog određenoj situaciji.

Aksonometrijska projekcija, u ovom slučaju izometrija, definira međuodnos svih ovih proizvoda čime se kreiraju prostorni uzorci ili patterni koji istovremeno prikazuju i beskonačnost i ne-mjesnost, a nastoje indirektno sugerirati ideju sustavnog uspostavljanja reda i društvenog prilagođavanja unutar istih.

Rad nastoji otvoriti pitanje sustavno određenih okvira ponašanja, kretanja i reagiranja društva koji se temelje na samosvijesti, samokontroli i samokritičnosti, što rezultira oduzimanjem svrhovitosti unutar određenog vremena i prostora.

Anita Miloš

ŽIVOTOPIS

Anita Miloš rođena je 1991. godine u Sarajevu, BIH. Magistrirala je na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu u klasi red. prof. Gorkog Žuvele. Samostalno je izlagala u sklopu projekta ‘Fast Forward – Utorkom u Galeriji’ u Galeriji Umjetnina u Splitu 2014. godine i u Galeriji 90-60-90 / Pogon Jedinstvo u Zagrebu 2018. godine. Sudjelovala je na više skupnih izložbi (38. Splitski Salon, Erste fragmenti 13, „Arhitektura u suvremenoj umjetnosti“, Galerija umjetnina u Splitu, 34. Salon mladih, itd.). Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HULU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Radi kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na odsjeku slikarstva Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu.


DEPLIJAN IZLOŽBE: Digitalni deplijan


Ovaj događaj je završio.

Tags: