Daniel Tomić „Između“

Organizator

Daniel Tomić

Autori

Galerija Šira
Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

06 - 16 pro 2023
Događaj je završio!

Daniel Tomić / Između

Samostalna  izložba Daniela Tomića pod nazivom „Između“.

Premisa ove izložbe se temelji na pretpostavci slikarstva kao izražajnog procesa koji zapravo započinje, ali i završava izvan platna. Otpočinje impresijom, nastavlja se putem misli i pokreta, te okončava doživljajem. Cézanne je nekoć kazao kako je boja mjesto gdje se naš mozak i kozmos sastaju (Maurice Merleau-Ponty, „Eye and Mind“).

Tako ova djela oblikovana od boje prikazuju čovjeka u prostoru, mjesto koje nastaje i stvarnost koja se formira. Općenito svijet prethodi čovjeku, potom ga on svojom prisutnošću oblikuje. Međutim za čovjeka taj svijet zapravo i ne postoji ukoliko ga on ne postane svjestan. Svijet je dostupan jedino putem međusobnog dijaloga čovjeka i prostora. Takav je uvjet za postojanje čovjekova svijeta, ali i njega samog; jer on sebe otkriva promatrajući svijet kao vlastiti odraz. Na slikaru je da uvijek iznova traži i otkriva, takoreći sastavlja sliku od sirovine koja je svijet; pretvara svijet u slike svojim dosegom, zapravo pogledom.

Gledanje je propitivanje, a time i promišljanje. Stoga gledati podrazumijeva stati između, naći se na razkrižju; ispitivati, odlučivati i raspravljati. Kako je svijet zapravo vizualan, tako je i nedovršen. Građen je od konkretnih i apstraktnih oblika, a čovjek je utjelovljenje toga. Uvjetovana od oblika i boje, slika nevidljivom nastoji podati vidljivost, hoće stvoriti delirij, stvarnost stvarniju od nje same. Stoga je svako djelo svoj vlastiti prizor, ponekad svijet sličan onom prvom iz prirode, ali nikada isti. Nastojanje ovih slika je da one nadmaše i iziđu iz sebe samih. Tema je figura u prostoru, neizbježno egzistencijalna – čovjek, oblik i boja. Slikana su njegujući taj uzak međuprostor, podij između jednog svijeta i drugog. Slikanje podrazumijeva intervenciju, smještanje boje na prazno platno s anticipacijom dijaloga koji obećava svijet. A od one prve mrlje nanesene kistom taj se svijet širi.

ŽIVOTOPIS

Daniel Tomić rođen je 1997. godine u Zagrebu. Završio je smjer slikarskog dizajnera u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Upisao je slikarstvo 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao 2022. godine u klasi profesora Zoltana Novaka s nagradom Akademskog vijeća.
Dosad je izlagao na dvjema grupnim izložbama: popratnoj izložbi 6. Bijenala slikarstva, „ALU Zagreb / Bijenale slikarstva“, u galeriji Šira; i „Izložbi radova studenata Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu“ u Galeriji FLU u Beogradu.

POPIS RADOVA:
• „Pasiv“ – akrilik i ulje na platnu, 183 cm x 144 cm, 2022
• „Priroda“ – akrilik i ulje na platnu, 183 cm x 144 cm, 2022
• „Sinteza“ – akrilik i ulje na platnu, 183 cm x 144 cm, 2022
• „Hijena“ – akrilik i ulje na platnu, 183 cm x 144 cm, 2020
• „Slikar“ – akrilik na platnu, 70 cm x 50 cm, 2023
• „Slika“ – ulje na platnu, 60 cm x 40 cm, 2023
• „Mjesto“ – akrilik na platnu, 100 cm x 60 cm, 2023
• „Zadnji“ – akrilik na platnu, 58,5 cm x 45,5 cm, 2023

DEPLIJAN IZLOŽBE

Ovaj događaj je završio.

Tags: