Domagoj Hmura: Priču nastavi crtežom
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Domagoj Hmura
QR Code

Trajanje

25 sij 2017 - 05 velj 2017
Događaj je završio!

Domagoj Hmura: Priču nastavi crtežom

Radionica „Priču nastavi crtežom“ koncept je sa samo jednim pravilom – onim iz naslova. Nakon što je prva linija već povučena, svaki posjetitelj koji poželi sudjelovati treba povući liniju na crtežu i tako nastaviti kreativni proces koji su do tada stvarali njegovi prethodnici. Crtež je dovršen kad više nema prostora na platnu, odnosno kad je povučena zadnja linija. Ne možemo, doduše, znati koja će to linija biti, kao što je i ostatak procesa nepoznanica.

Prva je ideja ovog projekta pedagoška – buđenje nagona za likovnim izražavanjem, umjetničkim stvaranjem i ostavljanjem tragova, nagona koji je u većine odraslih ljudi zatomljen iz ovih ili onih razloga. Cilj je, dakle, nadići sram i nelagodu od „pogreške“ u crtanju i postići stanje slobodne likovne asocijacije u crtača.
Za današnju je civilizaciju crtanje infantilni fenomen – crtanje nije korisno, ne stvara profit, dakle – crtaju samo djeca i besposličari. Ovom se radionicom pokazuje da je crtanje – odnosno, komuniciranje crtežom– samo jedan od načina komunikacije koji je ljudskom biću jedna ko svojstven kao i, primjerice, govor. Što se tiče tehnike, sudionici će crtati markerom. Budući da je koncept participativan, odabrana je tehnika za koju se pretpostavlja da je većini potencijalnih posjetitelja bliska (ili u svakom slučaju bliža od,
primjerice, ulja na platnu). Druga je važna strana radionice pitanje autorstva i samog umjetničkog procesa. Kako je već rečeno, radionica je participatorna – u njoj sudjeluje i publika. Međutim, u ovom je slučaju participativno dovedeno do krajnosti: linije na crtežu može povlačiti bilo koji posjetitelj. Prvog će ko-autora dočekati skoro pa tabula rasa: na platnu će biti povučena tek jedna linija. Nitko, dakle, ne može predvidjeti kakav će crtež nastati (kojih oblika, kompozicije itd.). Niti jedan sudionik neće znati što ustvari crta dok crtež ne bude gotov jer uvijek postoji mogućnost da neki budući crtač pođe u sasvim drugom smjeru. Mogućnosti je – zaključimo – bezbroj, ali će biti ostvarena samo jedna. Koja – ovisi o autorima. Samo – o kojim autorima?

Ivan Tomašić

ŽIVOTOPIS

Domagoj Hmura rođen je 27. srpnja 1988. godine u Slavonskom Brodu.
Nakon završenog obrazovanja u Školi primijenje umjetnosti
i dizajna upisuje se na Akademiju likovnih umjetnosti na
nastavničkom smjeru koji još uvijek pohađa u klasi prof.
Ante Rašića. Sudjelovao je na jednoj samostalnoj te nekoliko
skupnih izložbi: Noć muzeja, Muzej Grada Đurđevca (2016.);
Discovering Portugal, galerija Flordopassarinho, Braganca,
Portugal (2015.); Graca Morais, muzej grada Braganca,
Braganca, Portugal (2015.); Grisia, Rovinj (2014.); Savska
14, Krivi put, Zagreb (2014.); 17. izložba minijatura, Zaprešić
(2014.); 6. simpozij – Mediji na drukčiji način (2014.). Pored
izložbi, aktivno organizira i sudjeluje u likovnim radionicama:
Savica cvijeta, Zagreb (2016.); Noć muzeja, Muzej Grada
Đurđevca, Đurđevac (2016.); Priču nastavi crtežom, Akademija
likovnih umjetnosti, Zagreb (2016.); Priču nastavi crtežom,
Pravni fakultet, Zagreb (2016.); Na prvoj crti zdravlja, Zagreb
(2016.); Na prvoj crti zdravlja, Zagreb (2015.);

Kontakt: domagoj.hmura@gmail.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: