Ivana Pipal: Što i kako, a rijetko zašto
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Ivana Pipal
QR Code

Trajanje

27 ruj 2017 - 17 lis 2017
Događaj je završio!

Ivana Pipal: Što i kako, a rijetko zašto

”Geštalt terapija, koju su 1940-ih godina razvili Fritz Perls i njegova žena Laura, egzistencijalistički je i fenomenološki pristup utemeljen na pretpostavci da ljude treba razumjeti u kontekstu njihova trajnog odnosa s okolinom. Početni cilj terapije jest klijentovo osvještavanje onoga što osjeća i čini. Pristup je fenomenološki, jer je usmjeren na doživljaj stvarnosti osobe i egzistencijalistički, jer se temelji na zamisli da su ljudi stalno u procesu postajanja, ponovnog stvaranja i ponovnog otkrivanja sebe. Pristup je iskustven po tome što se klijenti hvataju u koštac s onim što i kako misle, osjećaju i čine. Naglašava se trenutačni događaj, a ne sadržaj onoga što osoba govori. Perls tvrdi kako je ponašanje pojedinca u sadašnjem trenutku mnogo važnije za razumijevanje sebe, nego odgovor na pitanje zašto postupa na određen način. Jedna od terapeutovih uloga jest osmisliti eksperimente i stvoriti ozračje u kojem klijent isprobava nove načine postojanja.”

Gerald Corey
iz knjige: Teorija i praksa psihološkog savjetovanja i psihoterapije

Kroz izložbu Što i kako, a rijetko zašto Ivana Pipal predstavlja radove nastale kroz proces propitivanja ljudskih odnosa, osjećaja i djelovanja, nastojeći otkriti vizualnu formulu koja bi mogla olakšati i pojednostaviti razumijevanje emotivnih procesa koji se pojavljuju različitim ljudima u raznim situacijama.

Ivana je u ovim radovima spojila svoju potrebu za stvaranjem umjetnosti koja potiče društvenu promjenu sa svojom znatiželjom prema psihoterapiji kao jednom od putova prema autentičnijem življenju. Istražujući svoje emocije, stanja i odnose, izradila je niz slika koje promatrača pozivaju na pažljivo, strpljivo i otvoreno promatranje vlastitog unutarnjeg svijeta, kao i načina na koji se on može susretati s unutarnjim svijetom drugoga. Iz psihološke perspektive, njezini radovi su osmišljeni tako da pružaju širok prostor za projekciju. Oni promatrača/icu pozivaju da im prida vlastito značenje i osvijesti svoje emocionalne reakcije; pronađe nešto što je poznato iz vlastitog iskustva, nešto što je zanimljivo, poticajno, ili intrigantno, pa i onda kad je istovremeno neugodno ili zbunjujuće. Potičući osvještavanje svega onoga što čini naše unutarnje iskustvo, Ivanini radovi stvaraju priliku za novi susret sa sobom i s drugima.

Dea Ajduković
psihologinja

ŽIVOTOPIS

Ivana Pipal vizualna je umjetnica koja djeluje kroz raznolike medije, ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Istaknula se objavljivanjem svoje
prve knjige ‘’Priča o teti Mandi’’ (izdavač 2×2), koja dobiva priznanje Rektorovom nagradom Sveučilišta u Zagrebu, te je nagrađena poticajem Grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini. Izlagala je na više skupnih izložbi u Zagrebu, Londonu, Beogradu i Münchenu, te se predstavila sa nekoliko samostalnih izložbi u Zagrebu i Splitu. Stripove i ilustracije objavljivala je u nekoliko hrvatskih časopisa, a video radove predstavila je na festivalima i televiziji. Sudjeluje u stvaranju neformalnog, umjetničkog kolektiva ‘SF ljubavnice’ koje spajaju umjetnost i znanost. 2015. je kao ilustratorica predstavljena na izložbi zemlje gosta na Festivalu dječje knjige u Bologni.

Kontakt: ivana.pipal@gmail.com
Web stranica: ivanapipal.blogspot.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: