Izložba studenata OZAFIN-a, smjer Animirani film
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Studenti
QR Code

Trajanje

05 - 17 lip 2017
Događaj je završio!

Izložba studenata OZAFIN-a, smjer Animirani film

Veliko mi je zadovoljstvo i ponos napisati par riječi o izložbi studentskih radova Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti  Sveučilišta u Zagrebu, koja se održava u inspirativnom prostoru galerije Šira. Naš odsjek je najmlađa prinova na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, koja ove godine slavi svoju 110. godišnjicu.  I dok je Akademija dostigla i najdugovječniji ljudski vijek, mi ponosno stupamo u punoljetnost, sa svim pravima i dužnostima koje te godine donose.  Ove ćemo jeseni po prvi puta upisati studente koji su vršnjaci našeg mladog odsjeka, osnovanog 1999. godine.

Za ovu izložbu odlučili smo se za izbor recentnih radova nastalih u periodu nakon 2012. godine, na svojevrsni „snapshot“ sadašnjeg trenutka Odsjeka za animirani film i nove medije.  Umjesto kritičke kompilacije najboljih filmova nastalih u zadnjih osamnaestak godina, pokušati ćemo vam predstaviti otkucaje srca odsjeka u neprestanoj transformaciji, EEG našeg sadašnjeg trenutka, uvid u ono što se dogodilo u zadnjih pet godina, dakle, u jednom studentskom ciklusu. Predstavljeni filmovi nastali su u nizu različitih tehnika, od klasične i lutka animacije, preko 2D i 3D kompjuterske animacije do slikanja na staklu, papiru i drugo. Vjerujemo da će svaki od njih na svoj način dočarati ono što smatramo osnovama studija animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kako u trogodišnjem preddiplomskom tako i na dvogodišnjem diplomskom studiju koji nudimo u dva odvojena modula, Animacije odnosno Novih medija. U našoj osnovi je utkana tradicija „zagrebačke škole animiranog filma,“ umjetničkog pokreta koji je u drugoj polovici prošlog stoljeća bio uzor animatorima širom svijeta. Trudimo se zajedno sa studentima nadograđivati i razvijati postulate koji su učinili „zagrebačku školu“ velikom. Od prvog dana nastave predano radimo na tome da naši polaznici, uz široku lepezu predmeta koje dijele sa studentima drugih odjela na Akademiji- akt, slikarske, grafičke i kiparske tehnike, teoretske predmete i slično, savladaju do savršenstva pravila klasične 2D animacije, sa papirom i olovkom u ruci, jer vjerujemo da bez čvrste osnove nije moguće graditi dalje, da studenti bez te pripreme ne mogu kvalitetno savladati tehnički napredne kolegije koji ih upoznavaju sa digitalnim oruđima suvremenog animatora. Druga osnova, koju zajedno sa studentima istražujemo proizlazi iz uvjerenja da nije dovoljno da animirani film dobro izgleda, jednako je važno o čemu govori, na koji način i zbog čega se uopće opredjeljujemo za tu i takvu temu.

Režijska i scenaristička strana filmova izuzetno nam je važna, te se nadamo da će filmovi iz ovog izbora dočarati lepezu svjetonazora i pogleda koje naši studenti dijele, na našu radost ili, ponekad, zgražanje.  Kao edukatori podržavamo pravo slobode izražavanja i svaki iskren i osmišljen rad uživa našu bezrezervnu podršku. O tome da smo na dobrom putu svjedoče i međunarodni uspjesi naših studentskih filmova na najprestižnijim svjetskim festivalima. Nadamo se da ćete uživati u ovom raznolikom izboru te da ćete neka od imena koje ovdje srećete u budućnosti sa zanimanjem pratiti na mnogim budućim Amimafestima.

Red. prof. art. Milan Trenc, predstojnik Katedre za animirani film i nove medije, ALU Zagreb.

IZLAGAČI I RADOVI

2012. – Darko Masnec – I ALREADY KNOW WHAT I HEAR –  5:00min

Autor: Darko Masnec

Mentor: Darko Bakliža

Godina produkcije: 2012.

2012. – Leona Kadijević – 8’22’ – 04:47min

Autor: Leona Kadijević

Mentor: Aleksandar Battista Ilić

Godina produkcije: 2012.

2012. – Marko Dješka – SOTONIN SIN – 09:50min

Autor: Marko Dješka

Mentor: Darko Bakliža

Godina produkcije: 2012.

2012. – Natko Stipaničev – DRAGI KENO – 05:25min

Autor: Natko Stipaničev

Mentor: Simon B. Narath, Darko Bakliža, Joško Marušić, Darko Kreč, Milan Trenc

Godina produkcije: 2012.

2013. – Manuel Šumberac – MEHANIČKO SRCE – 08:40min

Autor: Manuel Šumberac

Mentor: Joško Marušić

Godina produkcije: 2013.

2014. – David Lovrić – SLOM – 03:00min

Autor: Davor Lovrić

Mentor: Darko Kreč

Godina produkcije: 2014.

2014. – Ivan Košutić – SJECKAN – 03:10MIN

Autor: Ivan Košutić

Mentor: Milan Trenc

Godina produkcije: 2014.

2014. – Milan Dilberović – MLADO LJETO – 07:27MIN

Autor: Milan Dilberović

Mentor: Darko Kreč

Godina produkcije: 2014.

Ovaj događaj je završio.

Tags: