Jasmina Jakopanec: Priče o nama
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Jasmina Jakopanec
QR Code

Trajanje

12 tra 2017 - 04 svi 2017
Događaj je završio!

Jasmina Jakopanec: Priče o nama

Ovim projektom želim prikazati istinu

Koji je najvažniji ishod umjetničkog obrazovanja?

Koja je razlika između umjetnika i neumjetnika?

Razmišljajući o definiciji umjetnika i onoj najmanjoj mogućoj kvalitativnoj razlici između umjetnika i neumjetnika došao sam do zaključka da umjetnosti ima ili nema. Ne može se kvantitativno izmjeriti niti joj odrediti točne parametre. Nemoguće je napraviti udžbenik koji bi propisivao što to umjetnost jest, a što nije. Udžbenici se bave analizama i primjerima pokušavajući kod onoga koji čita u konačnici razviti osjećaj, spoznaju o tome što bi umjetnost mogla biti. Nazvao bih to pomakom. Pomakom od uobičajenog pogleda na stvari, davanje forme osobnom doživljaju senzacije života. Umjetnost je spoznaja.

To je ono što Jasmina ima, ima taj pomak i spoznaju da stvari i odnosi oko nas govore mnogo priča i da te priče mogu imati istinit prikaz. Pitanje istine je ogromno filozofsko područje u kojega je nemoguće površno ući, iako osobno vjerujem da istina postoji bez obzira znali je mi ili ne. Nekako stvari jesu i nekako su bile. Umjetnik je u potrazi za istinom i ako joj se približi, približio se i umjetnosti, jer umjetnost i umjetnik je stanje, a ne titula.

Jasmina je, govoreći o praznim napuštenim prostorima, o tišini i odsustvu, u potrazi za puninom, smislom, duhom i istinom. Prisutan je humor koji je, po mojem dubokom uvjerenju, jedna od važnih umjetničkih odrednica, element koji omogućuje ulazak u inače ‘preozbiljne’ teme.
Shvatila je potencijal života i prostora koji nas okružuje.
Svojim proživljavanjem i pomakom čini ga vidljivim i drugima.

Tomislav Brajnović

ŽIVOTOPIS

Jasmina Jakopanec je rođena 1992. u Varaždinu. Trenutno je studentica diplomske godine Primijenjene umjetnosti na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Dobitnica je nekoliko diploma i zahvala u području fotografije. Godine 2013. osvojila je prvo mjesto na fotografskom natječaju Rijeka-moj grad. Prošle, 2016. godine je osvojila Rektorovu nagradu za najbolji studentski umjetnički rad s radom “Kompozicija” te nagradu Akademije za najbolji umjetnički rad u području novih medija s radom “Prazne priče”. Sudjelovala je na preko 30-tak grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Volontirala je na nekoliko festivala kao voditelj kreativnih radionica ili snimatelj i montažer. Jedna je od organizatora i voditelj 1. kulturno-umjetničke manifestacije “Noć akademije” u sklopu Noći muzeja 2016. godine.

Kontakt: jasminaninajakopanec@gmail.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: