Karolina Sobel „Ako si ti dobro, i ja sam dobro”
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Karolina Sobel
QR Code

Trajanje

17 - 28 ruj 2019
Događaj je završio!

Karolina Sobel / Ako si ti dobro, i ja sam dobro

Od 17. do 28. rujna 2019. u Galeriji Šira predstavljamo samostalnu izložbu poljske umjetnice Karoline Sobel pod nazivom Ako si ti dobro, i ja sam dobro, realiziranu u sklopu suradnje Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Organa Vida, kao dio programa “ORGAN VIDA Sezona 1: Epizoda ljubav”.

Izložba Karoline Sobel “Ako si ti dobro, i ja sam dobro” temelji se na istraživanju provedenom u bliskoj suradnji s poljskom LGBTQ zajednicom u Varšavi. Projekt se usredotočuje na probleme sve uvriježenijih konzervativnih stajališta koja dovode do nacionalizma, homofobije i rasizma, te propituje queer identitete, istovremeno kritizirajući društvene norme u poljskom društvu. Queer identiteti ogledaju se u intimnim portretima zajednice te se isprepliću s fragmentarnim prikazima urbanih krajolika Varšave.

Karolina u svojem istraživanju postavlja nekoliko ključnih pitanja: Koliko neheteronormativni način života može biti subverzivan u svakodnevnom životu? Koje norme pripadnici_e mlade generacije LGBTQ osoba žele koristiti kako bi se opisali? Je li osobni život i dalje privatan i u kojoj mjeri?

Posebna se pažnja u projektu pridaje konceptu brige, koji se često smatra ranjivim, krhkim i prilično zahtjevnim kada je u pitanju vizualna reprezentacija. Fotografkinja bilježi intimne trenutke u privatnim prostorima svojih subjekata, koji pak predočuju slobodne i suptilne prizore u kojim je vidljiva prisutnost brige te nježnosti, predanosti i ljubavi. Pitanje brige razmatra se i na razini podrške i solidarnosti koja vlada između umjetnice i članova_ica zajednice, te među njima samima. Unutrašnjem, privatnom prostoru brige suprotstavljene su vizure grada bez ljudske prisutnosti. Prizori grada važan su čimbenik u predočavanju represivnih društvenih i političkih uvjeta u današnjoj Poljskoj, koje umjetnica dodatno naglašava upotrebom repetitivne zvučne pozadine koju sačinjavaju naslovi članaka prikupljenih iz poljskih medija. Agresivna, neprijateljski nastrojena retorika eksplicitna je ilustracija stvarnosti današnjeg poljskog društva.

S Karolininim se fotografijama susrećemo haptički. Umjesto bezličnih-strogo uokvirenih slika dočekuju nas prizori otisnuti na mekoj, prozirnoj prirodnoj tkanini. Pozivaju nas da ih dodirnemo, da se među njima krećemo te da tako osobe koje su na njima prikazane doživimo intimnije. Dodatni element projekta i svojevrsna završnica izložbe kratki je videozapis u kojem slijedimo pogled umjetnice u putanji duž ženskog tijela izvođačice usred gotovo katarzične ceremonije pročišćenja. Nenarativna pokretna slika ne donosi dokumentaristički komentar već nagoviješta ritual brige o sebi.

Kustosice izložbe: Barbara Gregov, Klara Petrović, Luja Šimunović i Lea Vene
Podržavatelji: Gradski ured za kulturu, Minstarstvo kulture RH i Turisticka zajednica Grada Zagreba.
Partner: Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

Više o programu: ORGAN VIDA Sezona 01: Epizoda ljubav.

*Naslov je preuzet iz naziva događanja koje je u Varšavi organizirao kolektiv kem.

Ovaj događaj je završio.

Tags: