Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Lucija Jelić
QR Code

Trajanje

20 pro 2023 - 08 sij 2024
Događaj je završio!

Lucija Jelić / Odjeci postojanja

Samostalna pozivna izložba Lucije Jelić pod nazivom „Odjeci postojanja“.

Iz predgovora izložbe:

„Samo se u šutnji ostvaruje prava spoznaja“, istaknuo je Romano Guardini pišući o šutnji kao o pojmu kompleksnog duhovnog značenja, šutnji koja nije samo odsustvo govora nego se njome dospijeva „u najdublju nutrinu“. Međutim, čovjek može doći u šutnju koja traži svoj oblik iskazivanja jer je ne oslobađa protjecanje vremena. Dakle, ne samo zbog kontemplacije, nego jer je zatečen društvenim kontekstom, primjerice kolektivnom zabludom i totalitarnim režimom, ali i nekim privatnim odnosom i događajem. Razmišljajući o korijenima, kao i o šutljivoj prirodi prolaznog, introspektivnim pogledom na neke intimno važne motive kiparica Lucija Jelić pruža istovremeno i poticaje za identifikaciju s prostorom i arhitektonskim znakovima prošlosti i kulture, u reminiscencijama na bliski joj mediteranski grad. Svoj rad ona zasniva na kiparskoj figurativnoj formi i obradi mase, a podjednako i na konceptu. Bunar u pepelu, reminiscencija slavoluka koji čini skelet od žica, drva i špage, zatim slikoreljefi gradskog prostora u juti, glini i gipsu te instalacija klasicizirajućih figura glava u gipsu međusobno se nadopunjuju, ističući se svojom formom i sadržajem…..

….Luciju Jelić ne zanima dokumentiranje stvarnosti, ispovijedanje iskustva i izlaganje biografije, kamoli baziranje radova većim dijelom na verbalnim objašnjenjima što su danas toliko učestali oblici izražavanja. Reflektirajući blizak joj svijet iz arhive sjećanja, ona upućuje na manjkavost govora, dotiče se i osobnog i zajedničkog kao i pitanja prolaznosti ljudske egzistencije koja su manifestirana motivima, formama i načinom korištenja trošnih materijala. Kako je pisao Romano Guardini, onaj „tko uvijek priča, doista se nema, jer on uvijek otklizava od sebe i ono što daje drugome, ako sebe treba donijeti, samo su puke riječi (…) šutjeti može samo onaj tko može govoriti“.

Nevenka Šarčević

ŽIVOTOPIS

Lucija Jelić rođena je 1996. godine u Zadru.  Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zadru u zvanju slikarskog dizajnera završava 2015. godine. Iste godine upisuje studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirala 2022. U sklopu Erasmus programa jednu godinu studija provela je na Facultad de Bellas Artes sveučilišta Complutense u Madridu.

Priznanja i nagrade:

Nagrada Međunarodnog festivala likovnih umjetnosti u Kranju (priznanje međunarodnog žirija za izvrstan postav umjetničke instalacije u prostor), Slovenija, 2022.

“Iva Vraneković – Vladimir Dodig Trokut: umjetnici umjetniku”  (36. salon mladih) 2022.

Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad: Projekt – Plastična morska kornjača 2020./2021.

Rektorova nagrada za timski znanstveni i umjetnički rad: Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen 2019./2020.

Pohvala akademskog vijeća za najbolju studenticu u klasi ak. god. 2016./2017.

Pohvala akademskog vijeća za najbolju studenticu u klasi ak. god. 2015./2016.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 8.1.2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira:

www.shira.alu.hr

www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira

Ovaj događaj je završio.

Tags: