Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Mia Matijević

Nastavnički odsjek ALU, mentor: izv. prof. art. Tomislav Buntak.

QR Code

Trajanje

15 - 24 ruj 2020
Događaj je završio!

Mia Matijević / Nova kolekcija

U Galeriji Šira u razdoblju od 15.09.-24.09.2020. godine imali smo čast ugostiti izložbu Mije Matijević pod nazivom “Nova kolekcija”.

IZ PREDGOVORA IZLOŽBE

” U središtu Nove kolekcije stoje novi idoli i njihovi ideali. Sam naziv izložbe, kao i radovi koje obuhvaća, dio su Debordova društva spektakla: brze izmjene trendova, hiperprodukcije te nezaustavljivog plasiranja reklama koje dovodi do prekrcavanja vizualnog sadržaja u privatnom i javnom prostoru. U društvu spektakla ugodno se smjestio kič čovjek koji dizajnira svoj život po naputcima masovnih medija. On je ujedno i polazna točka promišljanja o postmodernom čovjeku, njegovoj brizi o vlastitoj pojavi i njenom ukalupljivanju unutar parametara reklamne industrije.

Nova kolekcija ironično se osvrće na fikciju lagodnog života u kojem slikarica reinterpretira popularnu kulturu izvlačeći na površnu grotesku koja se skriva ispod plitke i ispolirane površine. Površnost zemaljskih užitaka utjelovljena je u plošnoj, retuširanoj i kolažiranoj modelaciji likova. Njihove su gumene impostacije iscenirane, ali klimave kao marionete, dok maske umjesto lica nose simbol paravana. Generički i ukočeni osmjesi uz iskreno naivne poglede samo su dio nastojanja da život prikažu idiličnim, odnosno da kroz Sliku stvore jednu novu, uglađenu verziju stvarnosti koja ne postoji nigdje osim u medijskom simulakrumu.

Protagonisti ovih platana sljedbenici su europske slikarske tradicije: Jupiter, tek rođena Venera i otete Sabinjanke. Iz minulog romantizma 19. stoljeća pridružuje im se Ofelija, a njihovu prisutnost u galeriji upotpunjavaju ikone bez pripisanog identiteta. Time se stvara anakronizam između tradicionalnih motiva, koji suvremenog promatrača podsjećaju na povijesnu doktrinu Slike, i suvremenog poimanja Slike koji oblikuju mediji. Glavni junaci postaju žitelji vrlog novog svijeta koji, radujući se razbibrizi, dionizijski slave život kroz paradu površnih užitaka. U društvu spektakla, po riječima autorice ”dizajn je bitniji od samog sadržaja, reklama od proizvoda, a fotografija prizora bitnija od doživljaja.”

Hana Katanić

ŽIVOTOPIS

Mia Matijević rođena je 1995. u Požegi. 2010. upisuje školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu te ju završava 2014. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je trenutno studentica druge godine diplomskog studija u klasi izv. prof. art. Tomislava Buntaka. Posljednjih nekoliko godina aktivno izlaže na skupnim izložbama (u Zagrebu u HDLU-u, galeriji Šira, galeriji Josip Račić, Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, galeriji Panacea, galeriji Laval Nugent, u Splitu u Staroj gradskoj vijećnici, u Zaprešiću u Vršilnici, Novim dvorima, Galeriji Razvid, u Požegi u Gradskom muzeju, galeriji Ciraki itd.). Do sad je sudjelovala na rezidencijalnom programu De/konstrukcija slike u Leipzigu (Njemačka) tijekom lipnja 2019., a tijekom rujna i listopada 2019. izvodit će svoj projekt na programu Air Kaunas u sklopu CreArta u Kaunasu (Litva).
Tijekom 2016. i 2017. godine organizirala je i vodila Likovni praktikum za studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dobitnica je posebne Rektorove nagrade za akademsku godinu 2015./2016. i 2016./2017. i 2017./2018., Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad u umjetničkom području 2017./2018. te pohvalnice Akademije likovnih umjetnosti za uspješan rad tijekom godina 2015./2016. i 2016./2017. Tijekom 2017. i 2018. godine organizirala je i vodila likovno-terapeutski program u Majčinskom domu u Dječjem domu u Nazorovoj.

Deplijan izložbe: digitalni deplijan Mia Matijević – Nova kolekcija

Mija Matijević – kontakt:

Mob: 099 626 4444
E-mail: mia.matijevic.alu@gmail.com

Ovaj događaj je završio.

Tags: