Stela Mikulin / Arhiv odsutnog
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Stela Mikulin
QR Code

Trajanje

16 - 18 ruj 2021
Događaj je završio!

Stela Mikulin / Arhiv odsutnog

Rad je podijeljen na dva segmenta, objekt-knjigu i video rad, a oboje se bave istom problematikom: raščlanjivanjem i analizom misaonih elemenata osobnih prostora.

Objekt-knjiga sastavljena je od fotokolaža konstruiranih od fotografija koje dokumentiraju prostore kuće, dvorišta i vrta tijekom odrastanja i boravka u njima. Na prizore s fotografija direktno su građene konstrukcije od papira koje simboliziraju odsutne elemente prostora. Elementi od papira asociraju pritom na krhkost čuvanja dragocjenih misaonih elemenata koji vremenom blijede i raščlanjuju se na skup naknadno montiranih trenutaka i sjećanja. Ti slijepi papiri tako zauzimaju fizički prostor na prisutnim elementima s fotografija. Fotokolaži otisnuti na karticama zajedno stvaraju cjelinu objekta-knjige koja jasno prikazuje prostore u kojima su metodom mnemotehnike pohranjeni svi važni i odsutni trenuci.

Video rad se posebno posvećuje jednom prostoru, blagovaonici, koja se, zbog svoje funkcije kojom povezuje sve članove obitelji, nameće kao središte kuće. Blagovaonica, sa svim pripadajućim prošlim i sadašnjim elementima, postaje sinonimom za zajednički prostor namijenjen obiteljskom druženju.

Principom ponovnog bilježenja prošlih trenutaka pokušavam povratiti sjećanja te ih sagledati kao skup informacija. To primjenjujem kod analize blagovaonice, koju raščlanjujem i opisujem na više razina njenog postojanja ne bi li osobno spoznala sve slojeve te prostorije.

Mentorica: izv.prof.art.Gordana Bakić Vlahov

Komentorica: umj. sur. Hrvoslava Brkušić

Reli po Galerijama 2021

Ovaj događaj je završio.

Tags: