Nikolina Žabčić / Snovonoša
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Nikolina Žabčić
QR Code

Trajanje

01 - 03 lis 2021
Događaj je završio!

Nikolina Žabčić / Snovonoša

Dragi svi,

pozivamo vas u petak, 1.10.2021. u 19 h na promociju slikovnice “Snovonoša”, u izdanju Nakladničke kuće Mala zvona.

Autor slikovnice je Igor Rajki, a autorica ilustracija Nikolina Žabčić.

UKRATKO O “SNOVONOŠI”:

“..Pripovjedač ove priče, koji je oduvijek želio biti (pa je oduvijek i bio) snovonoša, raste iz stranice u stranicu i poprima gotovo kozmičke dimenzije; jer on je taj koji je dostavljao snove žiteljima stare Mezopotamije prije nekoliko tisuća godina – kao i lopovima iz susjedstva prošli tjedan. Nije besprijekoran taj donositelj snova, preopterećen je poslom, pa mu se „događaju zabune”, a ponekad u žurbi donese i neki zaista zastrašujući san. No neki su snovi iz njegove prtljage izvanredni: brojka nula koju je usnio neki pripadnik naroda Maya i recept za prasladoled koji se pojavio u snu jednog kuhara; neki čudnovati znakovi iz kojih će nastati pismo, ali i nježna ljubav jedne mlade djevojke… Za snove ipak, čini se, nije odgovoran snovonoša, nego sami sanjači, koji pak „sanjaju mimo svakog pravila”.

O AUTORU SLIKOVNICE:

Igor Rajki autor je kratkih priča, romana i dramskih tekstova te knjiga za djecu i mladež. Za svoja djela primio je više književnih nagrada, među kojima su prva nagrada na Ogulinskom festivalu bajke za dramski tekst za djecu „Čarobnjak” 2010. i nagrada Grigor Vitez za knjigu „Posuđene ispričnice” 2011. Često pokušava razabrati slova u pjeni na površini jezera i mora, ali mu valovi zavrtlože rečenice i pretoče ih dubinama, pa mora pričekati da mu se uvrnute vrate nadohvat prstiju.

O AUTORICI ILUSTRACIJA:

Nikolina Žabčić rođena je u Zagrebu 21.09.1993. i studentica je 1. godine diplomskog studija Animiranog filma na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je četiri Rektorove nagrade; 2018./ 2019. za veliki timski umjetnički rad operne predstave Gustava Mahlera, 2020. za grupni rad na projektu pod nazivom “150. godišnjica rođenja Mahatme Gandhija”, 2021. za projekt “ALU-SOC” te za izvedbeno glazbeno scensko djelo “Suor Angelica et autres sœurs”. Do sada je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama među kojima su “Plati i nosi” u HDLU, “Pasionska baština” u galeriji Šira te na grupnoj izložbi crteža i slika u sklopu Festivala svjetske književnosti u galeriji Josip Račić. Osim grupnih, ostvarila je i tri samostalne izložbe u Zagrebu, Splitu i Ljubljani.

Uz studij, aktivno djeluje na području ilustracije gdje ilustrira udžbenike i slikovnice  za nakladničke kuće te izrađuje kratke animacije.

Promocija slikovnice “Snovonoša” će se održati u sklopu popratnog programa galerije Šira.

Veselimo se vašem dolasku!

Promocija slikovnice nastala je u suradnji s nakladničkom kućom “Mala zvona“.

Ovaj događaj je završio.

Tags: