Likovni arhiv HAZU, Muzej za povijest medicine / Od anatomije do animacije
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

06 - 20 tra 2021

Od anatomije do animacije

Izložba  OD ANATOMIJE DO ANIMACIJE – Povijest kolegija Anatomija čovjeka i anatomija životinja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu

Projekt PLASTIČKA ANATOMIJA – PRVI HRVATSKI ANATOMSKI ATLAS ZA UMJETNIKE zamišljen je kao početak stvaranja zajedničkog digitalnog repozitorija vrijedne i rijetke arhivske građe Arhiva za likovne umjetnosti HAZU (dalje u tekstu  ARLIKUM HAZU) i Arhiva ALU.

Plastička anatomija – prvi hrvatski anatomski atlas za umjetnike; djelo je profesora tadašnje Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt  (danas ALU) Rudolfa Valdeca i Bele Čikoša Sesije iz 1914.g.

Ovaj atlas se od 1947.g. čuva u ARLIKUM HAZU, a kao original predstavlja neprocjenjivo umjetničko i znanstveno djelo. Sastoji se od 380 listova, koji uključuju rukopise, špalte s otisnutim tekstom i originalne ilustracije.

Na izložbi planiramo izložiti anatomske crteže iz atlasa, koji nisu do sada izlagani te predstaviti povijest predmeta Anatomija na ALU od početaka (1907.) do danas. U izložbu će biti uključeni i recentni radovi studenata svih odsjeka akademije, s naglaskom na kreativne derivacije na temu anatomije.

Cilj je ove izložbe istražiti, obraditi te učiniti dostupnom vrlo vrijednu povijesno-umjetničku arhivsku građu, vezanu uz predmet Anatomija koji je bio i još je uvijek okosnica edukacije na akademiji. Uz ARLIKUM HAZU, u sljedećoj fazi u projekt se namjerava uključiti i Medicinski fakultet i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

ŽIVOTOPISI

Dipl.povj.umj. Ariana Novina,  voditeljica Arhiva ALU.
Aktivno sudjeluje u projektima vezanima uz kulturu: pripremi izložbi i izdanja te organizaciji skupova. Bavi se temama umjetnosti i arhitekture početka 20.st., povezanim s povijesti akademije. Sudjeluje u arhivskim i muzeološkim projektima.

Dr.sc. Darija Alujević, viša stručna suradnica u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama s područja hrvatske likovne umjetnosti kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Autorica i koautorica na više izložbenih projekata (Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.; Alegorija i arkadija; Zemlja; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich).

Andreja Der-Hazarijan Vukić, stručna savjetnica u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU. Temama i istraživanjem vezana uz Zagreb, njegovu urbanu plastiku i arhitekturu s početka stoljeća. Autorica i koautorica više izložbenih projekata (Salon mladih; Jugoton – istočno od raja, Odjeci bojišnice: Zagreb u Prvom svjetskom ratu; ORA – dizajn ideologije; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich)

Jasenka Ferber Bogdan, upraviteljica Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama s područja hrvatske likovne umjetnosti kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Autorica i koautorica na nekoliko izložaba (Vesna Vinski; Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich).

Danko Friščić, izv.prof.art. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost, 1994. g. upisuje ALU u Zagrebu te diplomira slikarstvo u klasi prof. Đure Sedera. Laureat je rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za slikarstvo 1995.g. Svojim slikarskim izričajem priključio se generacijski onim umjetnicima koji su inovativnim projektima uspostavili komunikaciju unutar svojih estetskih kriterija i javnosti, nastojeći umjetničku problematiku revitalizirati, pojednostaviti, ali i obogatiti suvremenu likovnu umjetnost. Član je HDLU-a i HSZU-a, te djeluje kao samostalni umjetnik. Godine 2006. zapošljava se kao viši asistent na ALU u Zagrebu, gdje upisuje i poslijediplomski studij slikarstva. Živi i radi u Zagrebu.

 • 00

  dan.

 • 00

  sat.

 • 00

  min.

 • 00

  sek.