Likovni arhiv HAZU, Muzej za povijest medicine / Sat anatomije - nekad i sada
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

06 - 20 tra 2021
Događaj je završio!

Sat anatomije – nekad i sad

„Sat anatomije – nekad i sad“ izložba je kojom se prezentira vrijedna povijesno-umjetnička arhivska građa vezana uz predmet Anatomija – okosnicu umjetničkog kurikuluma zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti od njezina osnutka. Ideja za projekt proizašla je iz pripremljenog, ali neobjavljenog udžbenika plastične anatomije, koji su profesori Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt (danas Akademije likovnih umjetnosti) Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia, pripremili 1914. za poduku svojih studenata.

Anatomski atlas za umjetnike, pod nazivom “Plastička anatomija”, pohranjen je u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU unutar ostavštine Rudolfa Valdeca, a sadrži tristotinjak listova koji uključuju rukopise i rukom crtane ilustracije. Atlas predstavlja neprocjenjivo umjetničko i znanstveno djelo, koje povezuje medicinu, antropologiju, fiziologiju i umjetnost.

Na izložbi će biti izloženi crteži i tekstovi iz Anatomskog atlasa, recentni radovi studenata Akademije na temu ljudskog tijela, kratki film o anatomiji autora red.prof.art. Darka Bakliže, te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu. Autorice izložbe su povjesničarke umjetnosti Ariana Novina i dr.sc. Darija Alujević te suradnice Jasenka Ferber Bogdan i Andreja Der-Hazarijan Vukić.

Usporedo sa pripremom izložbe u suradnji Arhiva za likovne umjetnosti HAZU i Arhiva ALU pripremljena je i virtualna izložba.

“Volja je kostur – Želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike” (dizbi.hazu.hr/anatomija), čiji je naglasak na analizi prethodno digitaliziranog rukopisa, razradi odnosa umjetnosti i medicine, počecima i načinima provođenja nastave Plastične anatomije na Akademiji likovnih umjetnosti, od njezina osnutka do danas. Autorice izložbe: Jasenka Ferber Bogdan, Andreja Der-Hazarijan Vukić, dr.sc. Darija Alujević (Arhiv za likovne umjetnosti HAZU) i Ariana Novina (Arhiv ALU).

Obje su izložbe financirane sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministarstva kulture i medija RH i sredstvima udruge ICARUS Hrvatska u okviru aktivnosti međunarodnog projekta Kreativne Europe CREARCH.

Projekt PLASTIČKA ANATOMIJA – PRVI HRVATSKI ANATOMSKI ATLAS ZA UMJETNIKE zamišljen je kao početak stvaranja zajedničkog digitalnog repozitorija vrijedne i rijetke arhivske građe Arhiva za likovne umjetnosti HAZU (dalje u tekstu  ARLIKUM HAZU) i Arhiva ALU.

Plastička anatomija – prvi hrvatski anatomski atlas za umjetnike; djelo je profesora tadašnje Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt  (danas ALU) Rudolfa Valdeca i Bele Čikoša Sesije iz 1914.g.

Ovaj atlas se od 1947.g. čuva u ARLIKUM HAZU, a kao original predstavlja neprocjenjivo umjetničko i znanstveno djelo. Sastoji se od 380 listova, koji uključuju rukopise, špalte s otisnutim tekstom i originalne ilustracije.

Na izložbi planiramo izložiti anatomske crteže iz atlasa, koji nisu do sada izlagani te predstaviti povijest predmeta Anatomija na ALU od početaka (1907.) do danas. U izložbu će biti uključeni i recentni radovi studenata svih odsjeka akademije, s naglaskom na kreativne derivacije na temu anatomije.

Cilj je ove izložbe istražiti, obraditi te učiniti dostupnom vrlo vrijednu povijesno-umjetničku arhivsku građu, vezanu uz predmet Anatomija koji je bio i još je uvijek okosnica edukacije na akademiji. Uz ARLIKUM HAZU, u sljedećoj fazi u projekt se namjerava uključiti i Medicinski fakultet i Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

ŽIVOTOPISI

Dipl.povj.umj. Ariana Novina,  voditeljica Arhiva ALU.
Aktivno sudjeluje u projektima vezanima uz kulturu: pripremi izložbi i izdanja te organizaciji skupova. Bavi se temama umjetnosti i arhitekture početka 20.st., povezanim s povijesti akademije. Sudjeluje u arhivskim i muzeološkim projektima.

Dr.sc. Darija Alujević, viša stručna suradnica u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU, doktorirala na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama s područja hrvatske likovne umjetnosti kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Autorica i koautorica na više izložbenih projekata (Izazov moderne: Zagreb – Beč oko 1900.; Alegorija i arkadija; Zemlja; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich).

Andreja Der-Hazarijan Vukić, stručna savjetnica u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU. Temama i istraživanjem vezana uz Zagreb, njegovu urbanu plastiku i arhitekturu s početka stoljeća. Autorica i koautorica više izložbenih projekata (Salon mladih; Jugoton – istočno od raja, Odjeci bojišnice: Zagreb u Prvom svjetskom ratu; ORA – dizajn ideologije; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich)

Jasenka Ferber Bogdan, upraviteljica Arhiva za likovne umjetnosti HAZU, diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Bavi se temama s područja hrvatske likovne umjetnosti kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. Autorica i koautorica na nekoliko izložaba (Vesna Vinski; Od Elsa-fluida do Elsa-fluid doma; virtualne izložbe Pablo Picasso, Salon Ullrich).

Danko Friščić, izv.prof.art. Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost, 1994. g. upisuje ALU u Zagrebu te diplomira slikarstvo u klasi prof. Đure Sedera. Laureat je rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za slikarstvo 1995.g. Svojim slikarskim izričajem priključio se generacijski onim umjetnicima koji su inovativnim projektima uspostavili komunikaciju unutar svojih estetskih kriterija i javnosti, nastojeći umjetničku problematiku revitalizirati, pojednostaviti, ali i obogatiti suvremenu likovnu umjetnost. Član je HDLU-a i HSZU-a, te djeluje kao samostalni umjetnik. Godine 2006. zapošljava se kao viši asistent na ALU u Zagrebu, gdje upisuje i poslijediplomski studij slikarstva. Živi i radi u Zagrebu.

Ovaj događaj je završio.

Tags: