Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Studenti
QR Code

Trajanje

19 svi 2023 - 01 lip 2023
Događaj je završio!

Skupna izložba holograma

ALU Zagreb i Grafički fakultet, Zagrebu „Hologrami“

Skupna izložba studenata ALU Zagreb nastala u suradnji s Grafičkim fakultetom u Zagrebu.

Iz predgovora izložbe:

“Prikaz trodimenzionalnog u dvodimenzionalnom prostoru izazov je koji već stoljećima zaokuplja podjednako znanstvenike i umjetnike. Dok su se potonji uglavnom bavili optičkim iluzijama i tako, pokušavajući igrom svjetla i sjene dočarati dubinu, stvorili svevremenska umjetnička djela, znanstvenici su otišli korak dalje. Razvili su metodu fotografskog snimanja svjetlosnog polja koja rezultira naizgled trodimenzionalnom slikom koju je moguće vidjeti golim okom. Tu su inovativnu metodu nazvali – hologram.
Izvorno osmišljeni kao pokušaj poboljšanja rezolucije elektronskih mikroskopa 1947. godine, hologrami su se vrlo brzo prometnuli u vizualni i tehnički fenomen, novi alat za istraživanje prikaza objekata i prostora oko njih. Iako je od njihovog otkrića prošlo gotovo sedamdeset godina, hologrami ne prestaju fascinirati kako znanstvenike, inženjere i istraživače tako i umjetnike.

Među njima su i dr. sc. Vladimir Cviljušac i prof. dr. sc. Damir Modrić, znanstvenici s Grafičkog fakulteta u Zagrebu koji su, zajedno s entuzijastima iz studentskih redova, razvili u svijetu potpuno novu metodu izrade transmisijskih holograma.

U želji da nastave istraživati granice umjetnosti i znanosti, studenti Grafičkog fakulteta udružili su snage s kolegama s Akademije likovnih umjetnosti, a rezultat te suradnje je izložba holograma pod nazivom “Kontra” na kojoj će javnost prvi put moći razgledati čak dvanaest umjetničkih djela – holograma.

Hologrami nas fasciniraju djelomično zato što nude nov način oblikovanja svjetlom, a djelomično zato što mogu reproducirati trodimenzionalne objekte u zapanjujućoj visokoj vjernosti, tako uvjerljivo da se čine stvarnima. Pri tome je važno je razlikovati holograme od drugih iluzionističkih tehnika kako bismo cijenili vizualne i konceptualne mogućnosti holografije kao umjetničkog medija.

Uz pomoć mentora, studenti su računalno generirali holograme različitih motiva i veličina i proizveli ih u različitim tehnikama – tiskom na transparentne i netransparentne materijale te mehaničkim graviranjem plastičnih površina – a poznavanje fizikalnih i mehaničkih svojstava materijala te fiziku valne optike omogućilo im je da se kreativno izraze na potpuno nov način.
Radovi predstavljeni na ovoj interaktivnoj izložbi tako se mogu svrstati pod kategoriju “umjetnost 3.0”, izraz koji se koristi da bi se opisao način na koji se izražava sve veći broj suvremenih umjetnika. Oni, uz već standardan multimedijalan pristup, tragaju za inovativnim metodama daljnje digitalizacije umjetnosti pritom koristeći suvremene tehnologije kako bi svojim djelima dodali nove, digitalne slojeve.

Suradnje između umjetnika i znanstvenika, kao i fokus nezavisnih umjetnika koji rade isključivo s holografijom, nastavljaju razvijati i redefinirati medij kroz kreativnu praksu i proces. Kako se napredak u tiskarskim tehnologijama ogleda u novim formatima i mogućnostima (re)produkcije, hologram nastavlja opčinjavati šireći umjetnička i vizualna polja koja nam leže pred očima.

Holografija još uvijek, kao što je to bila na početku, predstavlja disruptora koji nastavlja “remetiti” standardne postavke umjetnosti i fascinirati, šireći umjetničke i vizualne horizonte kako umjetnicima, tako i publici.”

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Akademije likovnih umjetnosti i Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16 h) do 1.6.2023.

Pratite nas na stranicama i Instagram profilu  galerije Šira:

https://www.facebook.com/GalerijaShira/

https://www.shira.alu.hr/

DEPLIJAN IZLOŽBE

Ovaj događaj je završio.

Tags: