Strategije za slobodu-prezentacija grafičke mape
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Igor Čabraja
Ivan Fijolić
Maja Rožman
Marko Tadić
Miran Šabić
Pavle Pavlović
Sebastian Dračić
Zlatan Vehabović
QR Code

Trajanje

18 - 27 lip 2017
Događaj je završio!

Strategije za slobodu-prezentacija grafičke mape

Svaka umjetnica i umjetnik imaju svoje strategije kako doći do umjetnosti.
Strategije za pronalaženje ideje, strategije za ekonomiju koncepta, strategije za razumnost izvedbe.
Svaki rad zahtijeva i dodatne strategije; strategije za samoodržanje, strategije protiv gubitka integriteta, strategije za slobodu. Potrebno je osmisliti mnogobrojne strategije kako bismo se izborili za taj mali prostor slobode u našim vlastitim mislima.
Toliko strategija za, ponekad, samo jednu crtu na papiru. Vlastita nam sloboda nije imanentna. Osim izvanjskim faktorima, oblikovana je, uvjetovana i ograničena mnogobrojnim unutarnjim granicama. U našem umjetničkom stavu te su granice možda i snažnije nego u običnom svakodnevnom životu u kojem su uvjetovane društvenim normama ili našim osobnim obrascima ponašanja. U umjetnosti stvari postaju kompliciranije. Pravila postavljamo sami, kao što sami donosimo odluku da ih se ne pridržavamo. Crta lijevo, crta desno, nema to nekog utjecaja na poredak u svemiru. No, u našoj umjetnosti pravi položaj te crte od presudne je važnosti. Pravi položaj te crte tražimo zauvijek. Čak i kad mu se približimo, tražimo i dalje, smišljamo strategije kako crtu položiti na pravo mjesto, smišljamo strategije kako biti slobodni, etični, zaigrani, ozbiljni, raskalašeni, strogi, ludi i racionalni u isto vrijeme.

izv.prof.art Tanja Dabo

STRATEGIJE ZA SLOBODU
grafička mapa

Autorice i autori u ovoj grafičkoj mapi pozvani su minimalističkim gestama predočiti svoje umjetničke strategije i njihove ishode. Svoje su strategije na grafičkim listovima uspostavili u korelaciji sa svojim dosadašnjim radom, bilo u formalnom smislu, nadovezujući se na svoj ranije uspostavljen vizualni sadržaj, bilo na konceptualnoj razini, tretirajući svoj grafi čki list kao područje mogućeg umjetničkog istraživanja i eksperimenta. Ishodi tih strategija su, stoga, vrlo različiti, kao i naše predispozicije da ih prepoznamo.

izv.prof.art Tanja Dabo

Tradicija ne postoji bez kontinuiranog prenošenja iskustva na nove generacije. 110 godina kontinuiteta u obrazovanju umjetnika i umjetnica na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu nemjerljiv je doprinos dosadašnjem razvoju likovne scene Republike Hrvatske, a u susretima s našim današnjim studentima i studenticama svjesni smo njihovog potencijala za budućnost. Umjetnici i umjetnice čiji rad predstavljamo u grafi čkoj mapi predstavnici su najmlađe generacije budućih nastavnika i nastavnica u umjetničkim zvanjima, a danas su naši asistenti i asistentice. Njihova je budućnost Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i razvijanje procesa umjetničkog obrazovanja. Prenošenje poznatih i oblikovanje novih tradicija.

izv.prof.art Tomislav Buntak

AUTORI/CE GRAFIČKE MAPE

Maja Rožman

Sebastian Dračić

Marko Tadić

Ivan Fijolić

Igor Čabraja

Miran Šabić

Zlatan Vehabović

Pavle Pavlović

Ovaj događaj je završio.

Tags: