Tekstilografija - kreacija osobnog uzorka
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Koraljka Kovač Dugandžić
Siniša Reberski
QR Code

Trajanje

09 - 28 stu 2017
Događaj je završio!

Tekstilografija – kreacija osobnog uzorka

Projekt studenata Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti i studenata diplomskog studija Dizajna tekstila Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ideja suradnje studenata grafike ALU i studenata dizajna tekstila TTF-a zamišljena je kao razmjena ideja u okviru realiziranih radionica u prostorima Odsjeka grafike i Tekstilno tehnološkog fakulteta. Zadatak studentima bio je kreacija svog osobnog multiplikativnog uzorka.

Područja s kojih smo polazili, grafika i dizajn tekstila, različita su, a opet vrlo slična. Kada se krene u kreativni proces, prijedlog izrade skica, idejnih rješenja za osobne uzorke – matrice, javljaju se isti problemi i prolazi se istim kreativno – realizacijskim putevima. Tehnika u kojoj su realizirana idejna rješenja je linorez, grafička tehnika visokog tiska. Jedna od specifičnosti grafičkog medija je reproduciranje odnosno multipliciranje originala. Konačne kompozicije matrica su nastale kroz kreativni proces crtanja skica i razrade ideja na računalu, a kako bi se stekao što bolji uvid u mogućnosti matrice, korišteni su postupci ritmiziranja repeticije i variranja orijentacije matrice što je dalo rezultate bitno bogatije od prvobitne idejne skice. Ono o čemu su studenti trebali razmišljati bila je prvenstveno kompozicija, međuodnos likovnih elemenata predloška i njihov smještaj unutar zadanih dimenzija matrice. No, velika je pažnja posvećena i procesu zrcalnog prenošenja osnovnih oblika, izrezivanju netiskovnih oblika, mogućnostima ponavljanja i rotiranja u otiskivanju na različite načine, a sve kako bi se dobio zanimljiv uzorak odnosno raport. Studenti su, svatko u svom senzibilitetu, izradili idejno rješenje osnovnim likovnim elementima od geometrijskih- pravilnih, do nepravilnih linija i ploha. Unutar pozitiva i negativa eksperimentirali su s ručnim otiskivanjem na različitim vrstama papira i različitim vrstama tekstila kako bi se dobile različitosti na otiscima, zavisno od gramature, boje i strukture papira ili sirovinskog sastava tekstila. U tom procesu nastali su probni i završni otisci. Izložba se sastoji od otisnutih grafičkih listova i tekstila na kojima su studenti zavisno od afiniteta dodatno intervenirali koncem.

Koraljka Kovač Dugandžić

STUDENTI KOJI SU SUDJELOVALI NA RADIONICAMA I IZLOŽBI

Sandra Pokos (Akademija likovnih umjetnosti)

Jurica Radoš (Akademija likovnih umjetnosti)

Hana Reberski (Akademija likovnih umjetnosti)

Samanta Bošković (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Tina Dolovčak (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Martina Gluhinić (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Martina Kovačić (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Marijana Matić (Tekstilno-tehnološki fakultet)

Mentori: izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić i red. prof. mr. art Siniša Reberski

ŽIVOTOPIS

Koraljka Kovač Dugandžić rođena je 17.7.1971. godine u Zagrebu. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, slikarski odjel. 1991. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu Nastavnički odsjek, slikarski smjer. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kesera. Članica je HDLU-a od 1998. godine. Bavila se animiranim filmom i ilustracijom. Bila je članica grupe „Daklelososi“ i udruge „Punkt“. Do sada je imala 50 samostalnih i 74 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na više kolonija, projekata i rezidencija. Vodila je likovne radionice za djecu i odrasle. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi na Tekstilno- tehnološkom fakultetu, Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na kolegiju “Kreiranje tekstila” kao izvanredna profesorica u umjetničkom području.

Siniša Reberski diplomirao je grafiku na ALU u Zagrebu 1987., apsolvirao Umjetničko pismo i oblikovanje knjiga na Hochschule für Angewandte Kunst in Wien u Beču 1990., a 2016. magistrirao kaligrafiju na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani.Radio je kao ilustrator i grafički dizajner u Hrvatskoj i Njemačkoj, a 1991. započinje predavati na ALU u Zagrebu gdje radi i danas kao profesor na Studiju grafike. Predavao je i na Studiju dizajna, Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci i na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani. Uz nastavni rad bavi se prvenstveno kaligrafijom, slikarstvom i grafikom. Izlagao je na dvadesetak samostalnih i brojnim skupnim izložbama.

Ovaj događaj je završio.

Tags: