Ususret Salonu 2019.
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Dorotea Braić
Ivana Stećuk
Lucija Žuti
Sarah Toscano
Valentina Butumović
Valerija Djanješić

Nastavnički odsjek ALU, mentorica izv. prof .art. Vlasta Žanić

QR Code

Trajanje

08 - 11 tra 2019
Događaj je završio!

Ususret Salonu

Izložbom “Ususret salonu”, otvorenom 8.4.2019. godine u Galeriji Šira, predstavili smo mlade umjetnike, studente Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, te njihove recentne radove, postavljene u kontekst nedavno otvorenog 54. zagrebačkog salona: “Bez anestezije”.

“Prijedlog kustoske koncepcije 54. zagrebačkog salona polazi od nekoliko pretpostavki i interesa, koje pokušava okupiti u okviru izložbe koja se formira kao postojeći i prepoznatljiv zadani format salona, s namjerom da predstavi recentnu umjetničku produkciju i razmotri kontekste unutar kojih umjetnici djeluju. Razmatrajući pozadinu i perspektive Zagrebačkog salona kustoski prijedlog formira se kaleidoskopski, kao refleksija mnogostrukih perspektiva i pozicija” (“Bez anestezije”, Branka Benčić i Tevž Logar).

S istim ciljem kaleidoskopskog prikaza produkcije studenata, publici se predstavljaju radovi koji konceptualnim pristupom te na slojevit način nastoje pristupiti širokom rasponu tema; vizijama koje odražavaju osjećaj nespornosti i spokojne kontemplacije, u kombinaciji sa suptilnim detaljima neobičnih, ekscentričnih ili humorističnih elemenata. Istražujući potencijale “priča pojedinaca, njihove prošlosti i sadašnjosti”, radovi izravno odgovaraju na okolinu i kao polazište koriste svakodnevna umjetnička iskustva, otvarajući time mogućnost za kritičko promišljanje društva te za dijalog iz različitih umjetničkih i društvenih pozicija.

Izlažu: Lucija Žuti, Ivana Stećuk, Dorotea Braić, Valerija Djanješić, Valentina Butumović i Sarah Toscano.

ŽIVOTOPISI IZLAGAČA

LUCIJA ŽUTI

Lucija Žuti rođena je 1994. godine u Varaždinu. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2014. godine, gdje je četvrtu godinu preddiplomskog studija grafike završila s pohvalom cum laude, u klasi red.prof.art. Mirjane Vodopije. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija grafike, također pod mentorstvom red.prof.art. Mirjane Vodopije.

Sudjelovala je na nekoliko grupnih izložbi  i radionica, te je izlagala na dvije samostalne izložbe i izvela jedan performans: „Štitovi predrasuda”, Lauba, Zagreb, 2017.;  „Podvlačimo crtu“, Galerija VN, Zagreb, 2018.; „Križni put umjetnika“, 2018.

Dobitnica je nekoliko nagrada: druga nagrada za plakat Festivala svjetske književnosti u Zagrebu 2017. godine; dobitnica 14. Erste stipendije 2018. godine; te Rektorove nagrade za timski znanstveni i umjetnički rad „Projekt Skica“ 2018. godine.

IVANA STEĆUK

Ivana Stećuk rođena je 1997. godine u Zagrebu, gdje je i maturirala na Grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2016. godine, gdje trenutno pohađa treću godinu preddiplomskog studija grafike u klasi red.prof.art. Mirjane Vodopije.

Sudjelovala je na petnaestak grupnih izložbi i projekata, od kojih se izdvajaju Akvareli na skeli, 2018.; grupna izložba „Art-kino Grič“ u Zagrebu, 2017.;  „19. Minijature“, Zagreb, 2016.; Plevnik Kronowska galerija, Celje, 2016.; „Primijenjena u Močvari #2“, Zagreb, 2015.

VALERIJA DJANJEŠIĆ

Valerija Djanješić rođena je 1996. godine u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekla je u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku. Preddiplomski studij likovne kulture pri Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu upisuje 2014. godine. Trenutno je studentica druge godine diplomskog studija likovne kulture, s odabirom kiparstva kao glavnim umjetničkim predmetom.

DOROTEA BRAIĆ

Dorotea Braić rođena je 1996. godine u Puli, gdje je završila Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer slikarstvo. Studentica je druge godine diplomskog studija likovne kulture pri Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, glavni umjetnički predmet slikarstvo, u klasi red.prof.art. Damira Sokića.

VALENTINA BUTUMOVIĆ

Valentina Butumović studentica je prve godine diplomskog studija na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Interesno područje njenog stvaralačkog rada su fenomeni na razmeđi vidljivog i nevidljivog, te procesi i metodologije koji koncepte čine opipljivima čime se isti pretvaraju u vidljivu materiju.

SARAH TOSCANO

Sarah Toscano rođena je 1997. godine u Besançonu u Francuskoj. Studentica je Visokog instituta likovnih umjetnosti (ISBA) u Besançonu u sklopu MA programa. Trenutno studira u okviru europskog programa mobilnosti studenata Erasmus+ na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za animirani film i nove medije.

Sudjelovala je na izložbi studentskih radova u okviru 14. documente u Ateni 2017. godine, realiziranoj u suradnji s Rainer Oldendorfom. Godine 2018. sudjelovala je na ACT Basel Performance Festivalu u sklopu studentskog kolektiva Action Building.

Ovaj događaj je završio.

Tags: