A4 01 IZDANJE: Antonio Kutleša / Jurica Mlinarec
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Antonio Kutleša
Jurica Mlinarec
QR Code

Trajanje

08 - 26 ožu 2019
Događaj je završio!

A4 01 IZDANJE: Antonio Kutleša / Jurica Mlinarec

U Galeriji Šira imali smo čast ugostiti samostalnu izložbu ovogodišnjih dobitnika natječaja za sudjelovanje u 1. izdanju programa pod nazivom A4, raspisanog od strane Galerije umjetnina u Splitu.

A4 povezuje studente diplomskog studija Umjetničke akademije u Splitu, Umjetničke akademije u Osijeku, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u suradnji sa studentima / studenticama diplomskog studija Povijesti umjetnosti hrvatskih sveučilišta. Cilj programa je u okviru organiziranja izložbe povezati buduće umjetnike / umjetnice i buduće povjesničare /povjesničarke umjetnosti iz cijele Hrvatske.

Rad Antonia Kutleše, koji će biti predstavljen na izložbi A4 01 IZDANJE, nastao je pod mentorstvom red.prof.art. Ines Krasić, profesorice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
Kustoski rad Jurice Mlinarca mentorirala je dr.sc. Lovorka Magaš Bilandžić, docentica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

IZ PREDGOVORA JURICE MLINARCA

“Kada govorimo o ljudskom tijelu, neupitna je fascinacija njime kroz povijest umjetnosti, a u taj kontinuitet možemo i uvrstiti rad Antonija Kutleše. Uočivši sve intenzivnije intervencije kojima se izlaže ljudsko tijelo kako bi se maksimalizirala njegova snaga i mogućnost adaptacije novim uvjetima, umjetnik problematizira granice takvog usavršavanja sastavljanjem novog tijela pritom koristeći tehnologije trodimenzionalnog ispisa.
Umjetnik koristi ovaj rad kako bi istražio dosege nadasve utopijskog viđenja tehnološke nadgradnje ljudskog tijela kako bi ono odgovorilo zadacima kako u realnoj, tako i u virtualnoj sferi. Stvara svojevrstan vizualni oksimoron da naglasi antitetičke pozicije organskog i mehaničkog, u kojem se humanoidnim oblicima nastalim kolažiranjem različitih životinjskih formi pripajaju suvremena sredstva nadzora (kamere) koja u modularnom ljudskom tijelu umjetnika prisvajaju poziciju očiju. Polazna je točka grafika transformirana u niz objekata koji tvore modularno tijelo u ljudskoj veličini, a nastalo uz pomoć uređaja za trodimenzionalni ispis. Unosom grafičkog zapisa u software, umjetniku je omogućeno bezgranično rotiranje i sagledavanje nekadašnjeg dvodimenzionalnog oblika iz više perspektiva emancipirajući nove vizure.”
(…)

ŽIVOTOPIS

Antonio Kutleša rođen je 1993. godine u Zagrebu. Maturirao je 2012. godine na Grafičkom odjelu Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Iste godine upisuje preddiplomski sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koji završava s pohvalom ALU za uspješan rad tijekom akademske godine 2014./2015. Iste godine upisuje diplomski sveučilišni studij Likovne kulture, s glavnim umjetničkim predmetom Grafika i primijenjena grafika, u klasi profesorice Ines Krasić. Diplomirao je 2018. godine s izvrsnim uspjehom i nagradom akademskog vijeća Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu među najuspiješnijim diplomantima, stjecajući zvanje magistra edukacije likovne kulture.
Tijekom studija izlaže radove u sklopu ArtJAM-a u HDLU-u, te u sklopu 4. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom Depresija u stoljeću uma. Od važnijih grupnih izložbi izlagao je na 7. hrvatskom trijenalu grafike.

Jurica Mlinarec rođen je 1991. u Zagrebu. Student je diplomskog studija povijesti umjetnosti i anglistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stažirao je u Laubi, te prevodio na nizu projekata poput službenih kataloga za predstavljanje Hrvatske na Bijenalu dizajna u Londonu i međunarodnog festivala dizajna Dan D. Trenutno je u ulozi prevoditelja uključen u rad Galerije SC u Zagrebu. Surađivao je na šestom izdanju Device_art festivala, a trenutno sudjeluje na Kratkom spoju, interdisciplinarnom projektu udruge KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.


DEPLIJAN IZLOŽBE: Digitalni deplijan izložbe


Ovaj događaj je završio.

Tags: