Andrej Drožđan / Konekcija memorije

Organizator

Andrej Drožđan

Autori

Galerija Šira
Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

03 - 18 ožu 2023
Događaj je završio!

Andrej Drožđan / Konekcija memorije

Samostalna izložba Andreja Drožđana pod nazivom „Konekcija memorije“.

Andrej Drožđan / Konekcija memorije

U diplomskom radu “Konekcija memorija”, Andrej Drožđan bavi se povezivanjem svojih i tuđih uspomena koristeći sadržaj iz svakodnevnog života na kojeg nailazi u online i offline oblicima na raznim lokacijama ili internetskim platformama. Andrej u nazivu koristi riječi konekcija i memorija jer, osim što sugeriraju na povezivanje sjećanja, one imaju značenje koje se široko koristi u digitalnom smislu – internetske konekcije te računalne ili cloud memorije. Između pronađenih i vlastitih predmeta ili sjećanja umjetnik stvara poveznice koristeći metode prijevoda, slučajnosti ili asocijacije. Cijeli proces prikupljanja završava u obliku audiovizualne instalacije kroz koju na indirektan način komunicira teme djetinjstva, fascinacije internet kulturom, nostalgije, stvarnosti, banalnosti, umjetne inteligencije i društvenih mreža. Ovom instalacijom prostor galerije pretvara u privremeni spremnik za pohranu informacija koje se rađaju jedna iz druge i na taj način granaju po prostoru. Uz izrađene i ready-made predmete, umjetnik u instalaciju uključuje audio rad sastavljen od rečenica preuzetih iz internetskih članaka, pop-up reklama, ali ponajviše iz statusa nasumičnih ljudi na Twitteru ili Instagramu. Andrej stvara kolaž različitih proizvoljnih načina razmišljanja o sličnoj temi i dinamiku koja oponaša strukturu interneta i navigiranja po njemu. Rezultat istovremeno djeluje intimno, sentimentalno, sjetno ali i melankolično jer koliko god nasumične ili naizgled nepovezane te misli bile unutar njih postoje ukodirana sjećanja koja um istovremeno odvode na više različitih mjesta.

(preuzeto iz diplomskog rada)

BIOGRAFIJA

Andrej Drožđan (Zagreb, 1997.) vizualni je umjetnik koji unutar svog stvaralaštva upotrebljava medij ilustracije, fotografije, instalacije i grafičkog dizajna. Istražuje pojam i estetiku svakodnevnog, suživot boja, oblika i materijala putem jednostavnog, suvremeno i nostalgično unutar digitalnog.

2022. završava diplomski studij Novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu s diplomskim radom “Konekcija memorija” pod mentorstvom prof.art. Ivana Slipčevića.

Ovaj događaj je završio.

Tags: