Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

QR Code

Trajanje

17 - 29 svi 2024
Upravo u Galeriji!

Andris Vītoliņš / Future of the Fragmented Perception

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje međunarodne gostujuće samostalne izložbe radova prorektora za administrativno-kreativni rad i profesora Umjetničke akademije Latvije – prof. Andrisa Vītoliņša, u petak, 17. svibnja 2024. u 18 h u galeriju Šira.

Izložba će se održati  u sklopu programa ARTorama Lab, a otvorenju će prethoditi razgovor s umjetnikom koji će se održati u 17 h.

Više o autoru i izložbi:

Andris Vītoliņš (r. 1975.) latvijski je slikar i pedagog. Diplomirao je na Umjetničkoj akademiji Latvije (LMA), gdje predaje od 2007., te magistrirao na poddisciplini Slikarstvo. Od 2012. do 2017. godine obnašao je dužnost voditelja Odsjeka za slikarstvo LMA. Od 2017. godine obnaša dužnost prorektora za administrativno-kreativni rad LMA, nastavljajući svoje uloge profesora, slikara i pedagoga. Andris aktivno sudjeluje na izložbama diljem Latvije i drugih europskih zemalja poput Danske, Švedske, Njemačke i Austrije od 1996.

Njegov umjetnički rad prvenstveno se fokusira na slikarstvo dok istražuje njegov odnos s prostorom i atmosferom. Često stvara različite slikarske instalacije te održava trajni interes za industrijske teme, uključujući strojeve, razna vozila, mehanizme, tvornice i njihove detalje poput cijevi, vijaka, slavina i spojeva. Andris preferira ideje i objekte koji ne postaju brzo zamorni, bez obzira na format — bila to tradicionalna slika, umjetnički ili dizajnerski predmet. Primijetio je da umjetnička djela, osobito ona stvorena za digitalnu potrošnju, ponekad mogu postati dosadna ili tehnički nerazvijena kada ih osobno doživite. Često je sadržaj ovih djela posvećen društveno-političkim idejama trenutka, koje dugoročno mogu izgubiti na važnosti. Nastoji stvarati umjetnička djela koja svoje značenje ne otkrivaju odmah na prvi pogled. Sjajan ishod za njega bio bi kada bi posjetitelji izložbe pitali: “Kako je ovo napravljeno?”

Inese Rozentāla

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 29. 5. 2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

DEPLIJAN IZLOŽBE

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira
@avitolins
https://www.facebook.com/akademijaucanvasu

 • 00

  dan.

 • 00

  sat.

 • 00

  min.

 • 00

  sek.