QR Code

Trajanje

03 - 15 tra 2024
Događaj je završio!

FLU BEOGRAD / “Mind the gap”

Skupna izložba

Iz predgovora izložbe:

„Osnovni kriterij za odabir radova na skupnoj izložbi „Mind the gap“ bio je individualni pristup temama i problemima koji su važni za mlade generacije danas. Radovi govore o suvremenim društvenim temama, međuljudskim odnosima u specifičnim pseudourbanim sredinama naših prostora. Izbor tema je različit i individualan te odudara od očekivanog i donekle standardiziranog pristupa obrazovnih institucija u području likovnih i vizualnih umjetnosti. Svi radovi nastali su u akademskoj godini 2022.-2023. Zastupljeni su svi odsjeci Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.Izbor radova napravljen je u mediju crteža na papiru i drugim dostupnim materijalima. No, neki radovi tvore i “mini” ambijentalne instalacije u prostoru. Neki su radovi monumentalniji, većih dimenzija atipičnih za crteže studenata. Nisu izostale ni skupine vrlo kvalitetnih radova malih dimenzija. U tom smislu se dobiva dinamičnost postava. Autori radova su studenti preddiplomskih i diplomskih studija, od 2. do 5. godine.“

red. prof. art. Zoran Dimovski

“Mladi umjetnici često se bave sličnim temama ali iz sasvim drugačijih uglova. Zajednička crta koja se primjećuje u svim radovima je njegovanje mišljenja kroz vizualno izražavanje. Izložba “Mind the Gap” je tipološki slična pokaznoj izložbi poput godišnje izložbe FLU Beograd. Prednost u odnosu na godišnju izložbu je u tome što nam ova izložba sužava pažnju na manju grupu umjetnika različitih generacija. Autori se suočavaju sa brojnim univerzalnim temama kao što su – introspekcija, identitet, percepcija, analiza forme i društveni komentar. U toj interakciji vidimo kako ova grupa studenata pred nama pokušava definirati i redefinirati vlastiti izraz. Zanimljivo je kako samo mali dio njihovog dužeg procesa istraživanja i dokumentacije napretka potiče nas da se zapitamo koliko bi srpska likovna scena (ili bilo koja druga scena) bila bogatija da u kontinuitetu dajemo priliku mladim umjetnicima da nam se obrate? Mladim umjetnicima je neophodno posvetiti adekvatan dio ukupnog društvenog prostora kako bi ih zapravo čuli…”

Viktor Cvejić, III godina, novi mediji FLU Beograd

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 15.4. 2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira

Ovaj događaj je završio.