QR Code

Trajanje

18 - 30 tra 2024
Događaj je završio!

Fran Ferković / “Tierra”

Samostalna izložba

Iz predgovora izložbe:

“Umjetnost je oduvijek imala zadatak da nadilazi granice svojih mogućnosti. Kroz povijesti umjetnosti, radilo se o predmetnom ili bespredmetnom slikarstvu, umjetnik je uvijek tragao da na unikatan način dosegne sublimacijske visine estetskog iskustva. Suvremena umjetnost u svojoj posvemašnjoj otvorenosti postavila je platformu za nevjerojatne eksperimentalne podvige u vizualnim umjetnostima u kojima nakon jasno određenog narativnog pravca slijedi epistemološki otklon.

U izložbi pod naslovom „Tierra“ slikar Fran Ferković istražuje motive antičkih ruina i arheoloških iskopina. Oni su prikazani u velikim i malim formatima gdje dominiraju zagonetni povijesni objekti poput amfiteatra, arene i fosila, čije svako razumijevanje i pokušaj tumačenja znakova dovodi do uspostave asocijativnog načina kazivanja. Eklektički pristup radovima poziva na sinkretička promišljanja te slojevite i višeznačne interpretacije prikazanog svijeta. Putem napuštenih građevina, zemljanih boja i centripetalne forme postiže se dualistička atmosfera koja radove usporedno čini arhaičnim i futurističkim, mističnim i distopijskim, mitološkim i postapokaliptičnim, a sveukupno »bezvremenskim«.

Nietzscheov koncept „vječnog vraćanja“ opisuje stanje koje nadilazi svjetovno poimanje vremena i prostora. Ovaj misaoni eksperiment dovodi u pitanje linearno shvaćanje vremena naglašavajući cikličnu prirodu čovjekove egzistencije. On ukida suprotnosti koje nosi ontološko poimanje prošlosti i budućnosti na način da prošlosti daje značaj potencijalne budućnosti, a budućnosti čvrstoću i neizmjenljivost prošlosti. U takvoj metafizici nema mjesta za jasan početak i kraj, ona balansira negdje između dvaju suprotnosti ulijevajući se zatvoreni krug vječnosti. “

Karlo Opančar

Životopis:

Fran Ferković rođen je 1997. u Zagrebu. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu te diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Zoltana Novaka. 2022. godine. provodi semestar na Universidad Complutense u Madridu u sklopu Erasmus+ programa. Dobitnik je nagrade akademijskog Vijeća za najbolje diplomante u 2022.g.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 30.4. 2024. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira:

@galerijashira
https://www.facebook.com/GalerijaShira

Ovaj događaj je završio.