Mak Hubjer / Izdanje A04.
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Mak Hubjer
QR Code

Trajanje

15 - 30 ožu 2022
Događaj je završio!

Mak Hubjer i Božo Domazet / U sjeni

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje 4. izdanja izložbe u sklopu višegodišnje suradnje s Galerijom umjetnina u Splitu, samostalne izložbe Maka Hubjera i kustosa Bože Domazeta koja će se otvoriti u utorak, 15.03.2022. u 19 h, u galeriji Šira.

MAK HUBJER – IZJAVA O RADU

Djelo “U Sjeni” umjetničko je istraživanje koje sam proveo u Splitu i Zagrebu, a odnosi se na odnos između javnog prostora i spomeničkih vrijednosti. Predmet ovog istraživanja su spomenici koji predstavljaju lik i djelo dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i centralne figure u novijoj povijesti države. Fokus na spomenicima proizlazi iz interesa za javne prostore kao zasebno mjesto sjećanja, naime prostor koji sjećanje čini samim činom monumentalizacije, dok istodobno, kroz opći nedostatak angažmana i promišljanja o postavljenim spomenicima, stvara prostor nevezanosti za prošlost ili čak njezinog zaboravljanja, bilo djelomično ili potpuno. Rad sa spomenicima, dakle, istraživanje je konstrukcije, predstavljanja, pa čak i očuvanja sjećanja u javnim prostorima, a u produžetku istog, također je proučavanje kolektivnih diskursa, narativa i (nacionalnih) identiteta koji su institucionalno isprepleteni u urbanom tkivu samim spomenicima koji se podižu. Štoviše, baveći se sjenama ovih trenutaka monumentalizacije, ova studija figurativno, semiotički, pa čak i sasvim doslovno dotiče se načina na koje prošlost može postati sjena. Kao neizbježne i nerazdvojne pratiteljice, kada sjene predstavljaju mjesta za skrivanje, a kada mjesta koja treba sakriti?

IZ PREDGOVORA IZLOŽBE

“Potaknut fenomenima ideoloških uplitanja u javni prostor, rad pred Vama korak je u promišljanju složenog odnosa spomenika, sjećanja i prostora u koji se on postavlja.

Dvije video instalacije srž su rada Maka Hubjera, u kojima se autor fokusira na samu sjenu spomenika propitujući svojom daljnjom akcijom njezinu zbiljsku, ali još i više simboličku narav. Naizgled fragilna i nestalna pojava postaje fokusom i nositeljem cijele dramaturgije i izrazito složene pripovijesti.

Instalacije prikazuju proces čišćenja sjene spomenika dr. Franje Tuđmana u dva najveća hrvatska grada, Zagrebu i Splitu. Ovaj pristup je zapravo pokušaj otkrivanja tenzija koje su osnova, ne samo određenih povijesnih narativa koji se plasiraju putem umjetnosti kroz javni prostor, već i višestrukih i nepredvidivih procesa distorzije, reinterpretacije i brisanja. Pridruženi elementi četiri su manje umjetničke intervencije na fotografiju spomenika u Zagrebu, koje pak prate prigodni video zapisi procesa samog izvođenja….

….Ako smo kadri gledati pomnije, sjena je zapravo pokazatelj života spomenika i svega što spomenik implicira, dok se njezinim čišćenjem ili nestankom i sam spomenik suštinski mijenja, gotovo i negira.

U vremenu kada se javni prostor, koji bi trebao biti otvoren, zatvara spomenicima i ideologijama koje ih podižu, autorov hrabar i originalan prijedlog predstavlja odmak od puke stilizacije problema i direktan je poziv na akciju, pravo djelovanje. Težište akcije je na rješavanju nagomilanih problema, makar i u usporenoj dinamici, jedan po jedan.”

Božo Domazet

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Mak Hubjer / U sjeni

Ovaj događaj je završio.

Tags: