Iva Čukelj / Ljubica 13050
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Iva Čukelj
QR Code

Trajanje

23 stu 2022 - 03 pro 2022
Događaj je završio!

Iva Čukelj / Ljubica 13050

Dragi svi,
zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje samostalne izložbe Ive Čukelj, mag.art. pod nazivom “Ljubica 13050” , 23.11.u 19 h u galeriji Šira.
Veselimo se vašem dolasku!

 O IZLOŽBI

Izložba pod nazivom “Ljubica 13050” treća je izložba kojom Iva Čukelj zaokružuje svojevrsni izložbeni triptih (“Četiri lica ručnog rada” – Galerija VN, “Kuća za lutke” – Galerija Karas) u kojem se bavila propitkivanjem teme ručnog rada, obitelji, prikupljanjem sjećanja te stvaranjem nove tradicije kroz medij prostorne instalacije.
Umjetnica izlaže viseće objekte kojima negira zidove galerije i stvara novi prostor oblikovan jastucima različitih oblika, boja i tekstura – nalik na mentalnu mapu koja proizlazi iz umjetničine potrebe da materijalizira sjećanja i iskustva s obitelji i samim ručnim radom. Prodiranje u tematiku ručnog rada, s naglaskom na važnosti ženskog ručnog rada u obitelji, Iva vizualno stvara i obgrljuje emociju nostalgije, tuge, emocionalnog bijega i transformira ih u osuvremenjeni alat za gledatelje/ice kako bi vlastita iskustva doživjeli kroz imerziju koja je neizbježna stupajući u umjetničin intimno-izložbeni prostor. Zrcaljenje sebe kroz baštinu i ručni rad, rad s obitelji, umjetnici služi kao sredstvo umjetničkog izražavanja na neodgovorena obiteljska pitanja kako bi neopipljiva sjećanja koja se prožimaju kroz radove pretvorila u opipljivo.
U svom izrazu, proviruje i u vlastiti pedagoški rad na način da se postavlja u poziciju učenice, dopušta si igru samom sobom, osjećaje pretvara u oblike, boje i materijale, misli ilustrira, šije i veze, sjećanja hvata i konzervira u tekstil. Kroz vrlo nježan, delikatan i nadasve minuciozan pristup, “Ljubica 13050” pruža mjesto doma u kojem svaki/a posjetitelj/ica može doživjeti ugodu, sigurnost i brigu koji se prožimaju kroz radove.
Josipa Škrapić
 

O AUTORICI

Iva Čukelj je vizualna umjetnica (Zagreb, 1993.) koja se u radu fokusira na testil, ručni rad I baštinu kroz medij instalacije. Diplomirala je Likovnu kulturu na Nastavničkom odsjeku te 2022. Nove medije na odsjeku za Animirani film i nove medije na ALU Zagreb.
U umjetničkoj praksi istražuje položaj ručnog rada u suvremenoj umjetnosti te promišlja o temama sjećanja, nasljeđa i tradicije te ženskom pitanju. Živi i radi u Zagrebu kao profesorica Likovne kulture.
 

Ovaj događaj je završio.

Tags: