Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Studenti
QR Code

Trajanje

20 ruj 2023 - 07 lis 2023
Događaj je završio!

Vrijeme

09:00 - 16:00

Heterogenost poetika

Gostujuća skupna izložba radova studenata APURI Rijeka.

Poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati Vas na otvorenje gostujuće skupne izložbe Dorie Valković, Lee Labrović i Doris Lamazza pod nazivom “Heterogenost poetika”, u srijedu, 20.09.2023. u 19 h, u galeriju Šira.

 Iz predgovora izložbe:

Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci već nešto više od sedamnaest godina intenzivno utječe na kulturnu scenu svoga grada, a kroz umjetnički i pedagoški kadar kojega obrazuje sve više postaje nezaobilaznim čimbenikom u njenom formiranju. Jedan mali dio opisanog djelovanja, prezentiran koz slikarske opuse triju diplomantica na kolegiju Slikarstvo: Dorie Valković, Lee Labrović i Doris Lamazza, daje se na uvid zagrebačkoj publici u galeriji “Šira” uzvratnom izložbom, nakon predstavljanja zagrebačkih studenata na Akademiji u Rijeci, kao sada zaokruženi produkt suradnje sa Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu. Tri mlade slikarice, posve različitih pristupa mediju slike, kroz vlastiti rad odražavaju i mentorski prosede profesora koji ih potiču na traženje individualnih idioma kroz eksperiment i poštivanje heterogenosti unutar mogućnosti likovno-vizualnog izričaja, kao i međusobne interpolacije drugih medija u medij slike čime nastaju zanimljivi hibridi, posebice vidljivi u radovima Dorie Valković, koja u svojim instalacijama kombinira sliku, objekt i skulpturu, što je posebno eklatantno u njenom ambijentu virtualne mesnice. Lea Labrović spaja klasični slikarski izraz s medijem ilustracije, pa i stripa, stvarajući duhovite i začudne, ali likovno vrlo promišljene i suvereno izvedene vizuale, koji u sebi kombiniraju elemente pop-kulture, graffiti[1]arta, te prizora tipičnih za ikonografiju tzv. “teorija konspiracije” s naglaskom na onom segmentu koji se bavi neidentificiranim letećim objektima ili spekulira s mogućnošću vanzemaljskog života. Doris Lamazza suočava nas sa slikama većeg formata koji pripadaju lirsko-impresionističkoj apstrakciji i dopuštaju gledatelju potpunu slobodu putovanja asocijativnim nizovima potičući gledatelja na stvaranje unutarnjih sadržaja kao mogućih interpretacija viđenog unutar slikarskog polja, čime se ova autorica svjesno odriče plasiranja bilo kakve društveno angažirane poruke, pa u tom smislu inzistira na čistoći i intaktnosti medija čineći tako svojevrsnu protutežu kolegicama Valković i Labrović, koje su svoja umjetnička traženja prilično izravno usmjerile u pravcu konceptualnog slikarstva. Na kraju, možemo se samo nadati da će suradnja između Zagrebačke i Riječke Akademije postati konstanta intenzivnijeg rasporeda, budući da se konkluzijom ovoga zajedničkog projekta u galeriji “Šira” bjelodano pokazalo kako je ovakva izmjena iskustava i informacija iznimno korisna i poticajna za obije kreativno-umjetničke sredine.

Izv. prof. Damir Stojnić, APURi

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 7.10. 2023. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici i Instagram profilu galerije Šira

DEPLIJAN IZLOŽBE

http://www.shira.alu.hr

https://www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira

Korana Littvay, mag.edu.pov.umj.i sla.

Voditeljica fundusa umjetnina i zbirke studentskih radova

Voditeljica Galerije Šira

Akademija likovnih umjetnosti
Sveučilište u Zagrebu
Ilica 85
10000 Zagreb

Kontakti:

klittvay@alu.hr
099 244 2117

Ovaj događaj je završio.

Tags: