Ljubica Golubić „Handle with care“
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Ljubica Golubić
QR Code

Trajanje

15 stu 2023 - 01 pro 2023
Događaj je završio!

Vrijeme

19:30 - 20:00

Ljubica Golubić / Handle with care

Samostalna izložba Ljubice Golubić pod nazivom „Handle with care“.

Iz predgovora izložbe:

Upadljiv natpis SASA LELE, u izlogu galerije Šira, s namjerom zbunjivanja posjetitelja najavljuje sve ono što nas čeka unutra. Ali, to nije sve! SASA LELE je beznačajna sintagma skovana od dviju engleskih riječi koje označuju rasprodaju odnosno sniženje (SALE, SALE). Ismijava agresivne marketinške kampanje i strategije, ali je i vizualni okidač želje za kupnjom i podsjetnik na bezbrojne mogućnosti i manifestacije kapitalizma.

Koncept SASA LELE objedinjuje seriju radova „Handle with care“ i rad „Royal Canon“ koji problematiziraju zamjenu pravih vrijednosti lažnima, odnosno proizvodima upitne uporabne i estetske vrijednosti. Imperativ današnjeg društva je što više proizvoditi i što bolje prodati. Posljedično se javljaju blještavi proizvodi odnosno kič ili proizvodi kratkog vijeka i loše kvalitete.

Umjetnica navodi: Rad „Royal Canon“ preispituje kanone vrijednosti u društvu neumjerene proizvodnje sve bezvrednijih, lažnijih i kratkotrajnijih proizvoda koji se, obrnuto proporcionalno njihovim svojstvima, putem također hipertrofiranih reklamnih kampanja lažno predstavljaju onime što nisu – vrhunskim, kraljevskim, elitnim. Funkcionalna, reciklabilna i biorazgradiva, ali neugledna i jeftina kartonska kutija biva odbačena i pregorena nakon što završi službu svojem „kraljevskom“ sadržaju, lažnom, ali sjajnom poput plastičnih bisera.

Izloženi dijelovi kutija iz serije radova „Handle with care“ nastali su hotimičnim uništavanjem. Proces raspadanja pokrenut je kontroliranim paljenjem kartonskih kutija čime im se oduzima funkcija ambalaže budući da postaju nestabilne i teško iskoristive. Autorica navodi: U cijelom se svijetu bilježi globalan porast proizvodnje ambalaže, a najčešće se koristi kartonska ambalaža od višeslojne valovite ljepenke proizvedena uz minimum korištenja novih prirodnih resursa, recikliranjem starog papira i kartona, što ju čini ekonomski isplativom i ekološki prihvatljivom. Karton, kao i drvo, lako se prirodno raspada. Kutije su zapaljene, ali njihovo raspadanje je zaustavljeno fiksiranjem. I dalje su krhke zbog toga što drvofiks popušta s vremenom. Umjetnica zapaljene kutije postavlja u kontekst prostora stanovanja odnosno u prikaze hipotetskih interijera. Svjesna proizvodnja nekvalitetnih predmeta za kućanstvo usmjerena je k ubrzanoj potrošnji. Kvaliteta proizvoda se manifestira kroz njihovu trajnost, upotrebljivost, estetiku. Unošenjem ovih kutija, preispituje se i ismijava vrijednost tih proizvoda. Ti funkcionalni, ali loše programirani komadi namještaja zamijenjeni su komadima zapaljenih kutija. Linijski prikazi pored svakog dijela zapaljene kutije su izometrijski prikazi privatnih interijera, poput izložbenih prostorija u trgovinama namještaja ili prostorija svakodnevnog života koje su u ovom slučaju bezosjećajne i hladne kao da u njima nitko ne živi. Ujedno su i upute proizvođača kako koristiti određeni predmet bez funkcije – zapaljenu kutiju. Objekti i upute u koji prostor ih treba smjestiti kazuju na Ljubičin stav o vrijednostima i hiperprodukciji društva u kojem živimo i njegovoj nesvjesnosti o recikliranju.

Do iduće rasprodaje vrijednosti.                                                                                                                                         Tia Pošta

ŽIVOTOPIS

Ljubica Golubić (1994.) u svom radu preispituje vrijednosti društva koje konstantno proizvodi proizvode male ili lažne vrijednosti, a tek ponekad reciklira. Studentica je četvrte godine preddiplomskog studija Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Mirjane Vodopije. Prethodno je magistrirala Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Ljetni semestar akademske godine 2022./2023. provodi na Akademie der Bildenen Künste u Münchenu u sklopu Erasmus programa. Prvu samostalnu izložbu imala je 2022. godine u Galeriji Polica u Zagrebu.

Izložbu u galeriji Šira možete pogledati u radnom vremenu Galerije (pon-pet: 9-16 h, 18-20 h, subotom: 11-16h) do 1.12. 2023. 

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo Grada Zagreba.

Pratite nas na web i facebook stranici te Instagram profilu galerije Šira

www.shira.alu.hr

www.facebook.com/GalerijaShira

@galerijashira

Ovaj događaj je završio.

Tags: