Mia Marković / Izlazak
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Mia Maraković
QR Code

Trajanje

06 - 14 ruj 2021
Događaj je završio!

Mia Maraković / Izlazak

Tko je autor ovog rada? Kako je nastajao?

Pitanja su koja se nameću dok stojimo pred umjetničkim djelom, finalnim proizvodom izloženim u tradicionalno sterilnom galerijskom prostoru, izdvojenim iz svog prirodnog okruženja i odvojenim od tvorca.

Često o autoru ne znamo više od teksta koji nam je uručen na izložbi. Lijepo napisanog, ispoliranog i pročišćenog teksta. Okrećući se od dovršenog i stavljajući naglasak na proces, mijenu, promišljanje, kontinuitet, Mia Maraković svojim djelima pristupa na drugačiji način, preispitujući sebe i umjetnost koju stvara. Intervenira u zadani medij i nadograđuje ga, mapirajući tako svoju realnost na nekoliko razina, transformirajući neželjene knjige i bolne uspomene u dnevnike. Mjestimično prozračan spoj književnosti i likovnosti pretače se u crnilo brutalne doslovnosti, neposrednosti i autorefleksije.

Umjetnica likovne dnevnike radi posljednjih osam godina, a odlukom da ih javno izloži 2018., nepovratno i nedvosmjerno se ogolila pred galerijskom publikom, nepatvoreno iznoseći svoja sjećanja, strahove, nesigurnosti, trenutke boli, radosti i sanjarenja. Eksperimentalnim postavom izrađenim in situ autorica ovaj put sadržaj dnevnika upisuje u galeriju, a pored toga nudi simulaciju vlastitog radnog prostora, kako bi stvorila intimniju atmosferu te naglasak izmjestila s dovršenog artefakta na neprekidan i nezavršen proces njegova nastanka. Postav tako uključuje elemente iz kojih autorica crpi inspiraciju, alate i materijale korištene pri izradi umjetničkih djela, ali i ono što iza njih ostaje.

Na tragu rada Grupe šestorice autora, koji su kroz likovnu formu propitivali moć jezika i teksta, Mia se poigrava semantikom i koegzistencijom dviju nominalno dominantnih formi, koje u ovom slučaju ne posreduju isključivo agitirajuće i javne poruke, već promatrača uvode u sferu intimističkog, navodeći ga na suočavanje sa sobom kroz svojevrsni terapijski proces, koji prilikom stvaranja dnevnika proživljava i umjetnica. U istinskoj i sirovoj formi ona progovara o svojoj ranjivosti, oslikava, šara, postavlja dovitljiva pitanja o ljubavi i prolaznosti, savjetuje se i ispisuje motivacijske poruke, nadvijajući se svojom osobnošću nad svakom stranicom, tako pobuđujući iluzornu bliskost s promatračem, spram svakodnevice obilježene emocionalnom otuđenošću.

Petra Šarin

ŽIVOTOPIS

Mia Maraković diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu godine 2018. te stekla zvanje Magistre edukacije Likovne kulture.

Do sada je ostvarila jedanaest samostalnih izložbi  i sedamdesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Dobitnica je Rektorove nagrade 2016.godine za projekt „Život  ispod Sunca“, 2017. godine  posebne nagrade u sklopu izložbe „Student International Art Biennal“  u Makedoniji, te 2018. treće nagrade Zavičajnog muzeja grada Rovinja. 2018. godine nagrađena je pohvalnicom Vijeća ALU Zagreb kao najuspješnija studentica u  akademskoj.godini 2017./2018.

Voditeljica je likovnih radionica za djecu i odrasle u Rovinju (Centar Mare), Srebrenici (Udruga Cesvi i Omladinski centar Srebrenica), Potočarima (Internat za djecu iz Srebrenice i Udruga hendikepirane djece i omladine Leptir), Graditeljskoj srednjoj školi Čakovec, Zagrebu (Centar za kulturu i informacije Maksimir), Požegi (Kaznionica za žene), Turopolju (Odgojnom zavodu Turopolje) i u Zagebu (Pravni fakultet, smjer Socijalni rad)- 2016., 2017. i 2018. godine.

Ostvarila je tri privremene  javne instalacije: „Drvo obilja“, „Tunel dobrih želja“, 2016. godine i “Češljaj me” 2018. Sudjelovala je na  Četvrtoj konferenciji međunarodne ekspresivne umjetničke terapije kao i na istoimenom treningu na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  2018. godine.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu.

Mia Marković / Izlazak

Deplijan izložbe: digitalni deplijan izložbe ‘Izlazak’

Ovaj događaj je završio.

Tags: