Pasionska baština: Moj doživljaj muke / Mihael Kolarić: Put i istina
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Mihael Kolarić
QR Code

Trajanje

25 - 31 ožu 2021
Događaj je završio!

Pasionska Baština: Moj doživljaj muke

O PASIONSKOJ BAŠTINI

Manifestacija Svečanosti Pasionske baštine održava se već 30. godina u gradu Zagrebu, a u zadnjih desetak godina i u drugim gradovima Hrvatske (Zaprešić, Samobor, Đakovo, Jastrebarsko, Dubrovnik). Osnovana je sa ciljem očuvanja od zaborava naše kulturne baštine, ali i kao poticatelj novog umjetničkog stvaralaštva sa područja književnosti, glazbe, likovnost kroz održavanje trijenalnih natječaja, a čiji rezultati su dali niz izložbi, koncerata i književnih dijela koja su bila iznimno prihvaćena, prepoznata i nagrađena od strane šire javnosti i struke.

Kao jedinstvena manifestacija, u preduskrsno vrijeme nastoji svojoj vjernoj publici i javnosti prenijeti duh blagdanskog ozračja, pokazati našu baštinu i raznovrsnost naših običaja, te naše bogato kulturno glazbeno, likovno i književno stvaralaštvo kroz niz koncertnih izvedbi, nastupa kulturno-umjetničkih društava i pučkih pjevača te likovnih izložbi i književnih događanja.

“PUT I ISTINA”

Predstavljene slike pokušavaju kroz kolorističku napetost i narativ izraziti fenomen patnje. Svaka slika donosi simbolički prikaz žrtvovanja, kušnje i manifestacije ljudskog zla i otpor prema zlu: on nije prikazan kao ljudski otpor već kao žrtvovanje i klanjanje Bogu. U tom smislu spremnost žrtvovanja označava kršćansku odanost prema Bogu. Deformacija nekih likova dodatno naglašava manifestaciju ljudskoga zla, a portreti svetaca ekspresiju te patnje. U tom smislu biblijske teme upozoravaju na vječnu aktualnost zla i na ugrožavanje čovjekove slobode i njegove istine.

ŽIVOTOPIS

Mihael Kolarić rođen je 18. 2. 1995. godine u Koprivnici. Završio je srednju školu u Koprivnici smjer komercijalist. Slikarstvom se bavi od djetinjstva, dobivši prve poticaje u obitelji, od oca samoukog kipara. Imao je jednu samostalnu izložbu u Pitomači 2014.godine. Upisao je Akademiju likovnih umjetnosti 2016. godine, Slikarski odsjek i završio preddiplomski studij 2020. godine. Trenutno je na diplomskom studiju Slikarstva u klasi red.prof.art. Zoltana Novaka. Sudionik je likovnih susreta i kolonija. Neki radovi su trajno izloženi u Crkvi Presvetog Trojstva u Ždali. Osvojio je prvo mjesto na osmom Festivalu svjetske književnosti 2020. u izradi umjetničkog plakata.


Digitalni deplijan: Pasionska baština: Moj doživljaj muke / Mihael Kolarić: Put i istina

Ovaj događaj je završio.

Tags: