Valerija Djanješić: "Valerija kao mjerna jedinica prostora"
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Valerija Djanješić

Nastavnički odsjek ALU, mentorica izv. prof .art. Vlasta Žanić

QR Code

Trajanje

25 ruj 2020 - 05 lis 2020
Događaj je završio!

Valerija Djanješić / Valerija kao mjerna jedinica prostora

U galeriji Šira u razdoblju od 25.09.-05.10. 2020. godine imali smo zadovoljstvo ugostiti samostalnu izložbu autorice Valerije Djanješić pod nazivom “Valerija kao mjerna jedinica prostora”.

PREDGOVOR

Radom ‘Valerija kao mjerna jedinica prostora’ propitujem svoja fizička, mentalna i emocionalna stanja u formi vizualnog monologa prikazujući ih kroz suživot i borbu četiri različite Valerije. Iza svake se špijunke nalazi po jedan životni prostor u kojem obitava jedna Valerija  i ponaša se sukladno okruženju prostorije u kojoj boravi, odražavajući tako jednu njezinu karakternu osobinu. Sa glavnom Valerijom, onom koja u pojedinoj prostoriji boravi cijelo vrijeme, povremeno u interakciju stupaju Valerije iz drugih prostorija (videa) u pokušaju da je ometu u zatečenoj radnji, poremete planove ili nametnu svoj stav. Drugim riječima, da korigiraju njezine ‘mane‘. Iako su tematski i vizualno povezani, svaki video može funkcionirati zasebno ali kompozicija od sva četiri videa – djelo je koje se odvija simultano, pružajući promatraču mogućnost „hvatanja“ cjelokupne radnje obilaskom oko objekta i promatrajući  video-sadržaj  iza svake špijunke. U trenutku vremena u kojem živimo, kada virtualno sve više zamjenjuje stvarno, distanca se pretvara u imperativ, a životni prostor sve više se sužava na ‘svoja četiri zida’ -pokušavam što dublje prodrijeti u srž svoga bića, upoznati sva svoja lica i naučiti živjeti u skladu s njima.

ŽIVOTOPIS

Valerija Djanješić (1996., Zagreb) upisala je Akademiju likovnih umjetnosti odsjek Likovne kulture; smjer Nastavnički, usmjerenje Kiparstvo u klasi Vlaste Žanić. U svojim radovima bavi se propitivanjem prostora. Pojednostavljivanjem vizualnih elemenata naglasak stavlja na sinergiju emocionalnog i tjelesnog. Sudjelovala je na više grupnih izložbi i projekta, među kojima je projekt “Matrice – prostor slobode” u čijem je sklopu realiziran performativni rad “Olik” (Galerija SC, ZG, 2019.), prostorna instalacija “Selidba” nastala u sklopu izložbe VGA 01 «Čovjek i prostor – razotkrivanje relacijskih mehanizama djelovanja» (Galerija SKC, RI, 2019.), izložbe “Ususret salonu” (Galerija Šira, 2019.), “Promjena” (Karlovac, 2019.) te samostalna izložba “Teksturalni oblici” (KGZ Dubec, 2017.).

Fotografije radova i otvorenja izložbe možete pogledati na Facebook stranici galerije Šira.

Deplijan izložbe: digitalni deplijan izložba Valerija Djanješić

Ovaj događaj je završio.

Tags: