Željko Beljan, Nerješeno
Galerija Šira

Organizator

Galerija Šira

Galerija Šira prva je galerija Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena izlagačkoj djelatnosti studenata. Preradovićeva 13, Zagreb.

Autori

Željko Beljan
QR Code

Trajanje

02 - 11 stu 2022
Događaj je završio!

Željko Beljan / Neriješeno

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na otvorenje samostalne pozivne izložbe Željka Beljana pod nazivom  “Neriješeno”, koje će se održati u srijedu 2.11.2022. u 19 h u galeriji Šira.

 O IZLOŽBI

Rad „Neriješeno” prostorna je instalacija koja se sastoji od dva gola spojena u stativi s nedovršenom, ručno rađenom mrežom, i ogoljenih nogometnih lopti. Transformirajući neke od ključnih elemenata nogometne igre, poigravam se s granicom između umjetnosti i igre.

Kao i u prethodnom radu „Tri kornera penal”, predstavljenom u rujnu 2022. u suradnji s Atelijerima Žitnjak, i ovdje ispreplićem igru i umjetnost, fokusirajući se pritom na narodnu umjetnost i ručni rad te svoju ljubav prema nogometu.

Epitet „hobistički”, koji se često veže uz ručni rad, kao nešto čime popunjavamo slobodno vrijeme, u svojim novijim radovima povezujem s nogometom kao hobijem, odnosno nogometnom igrom s ulice i gerilskim samoniklim terenima gdje je nogomet bio i ostao igra, prijateljsko nadmetanje s prijateljima i poznanicima, daleko od glamura i megalomanske industrije koji su glavne asocijacije na profesionalni nogomet. Nogomet je danas postao multimilijarderska industrija gdje se djeca već od pete godine regrutiraju u nadi da će postati nogometne zvijezde; stadioni koji su dislocirani iz kvartova u kojima su klubovi nastali podsjećaju na trgovačke centre gdje je nogometna utakmica samo jedan, gotovo sporedni dio cjelokupnog iskustva. Moja ljubav prema nogometu počela je u ranoj dobi, kada sam kao talentirano dijete počeo trenirati nogomet, no to je bilo kratkog vijeka; iskorak u profesionalizam nikada me nije zanimao, nogomet je za mene uvijek bio igra, a pritisci s kojima se djeca u toj dobi suočavaju s ciljem da postanu profesionalni nogometaši već su mi tada bili odbojni. No ljubav prema nogometu ostala je i dan-danas. Danas redovito posjećujem trećeligaške nogometne terene na koje se isljučivo dolazi gledati nogomet, obitelji i djeca prate svoj kvartovski klub na terenima gdje je jedini sadržaj upravo nogomet, koji igraju poluamateri entuzijasti koji preko tjedna rade svakodnevne poslove, a vikendom obuvaju kopačke i 90 minuta uživaju u igri.  Upravo me to potaklo da počnem raditi na seriji radova nogometne tematike, povezujući hobistički ručni rad kao „inferiorniji” oblik umjetničkog izričaja i niželigaški (bilo kakvi amaterski) nogomet, „inferiorniji” onom obliku igre koji je prisutan u medijima.

                                                                                                                    Željko Beljan 

O AUTORU

Željko Beljan (Vukovar, 1984.) je likovni umjetnik s prvenstvenim zanimanjem za rad s tekstilom. 2021. godine završio je diplomski studij Novih medija pri Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu. Kroz svoj umjetnički rad istražuje fenomen ručnog rada i njegovog položaja u suvremenoj umjetnosti, te meku umjetnost, narodnu i autsajdersku umjetnost. Trenutno je rezident programa Europskog saveza akademija „Ignorance is Strength” te sudionik obrazovnog programa WHW Akademije (generacija 2022.).

Ovaj događaj je završio.

Tags: